Hamis álbizonyítékok, hazug tanúvallomások

Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz kőolajipari óriásvállalat egykori elnök-vezérigazgatója, aki jelenleg nyolcéves börtönbüntetését tölti, szerdán "szégyenletes színjátéknak" nevezte az ellene felhozott újabb vádakat.

Hétfőn újabb vádakat emeltek az orosz ügyészi szervek Mihail Hodorkovszkij és egykori üzlettársa, Platon Lebegyev ellen, amivel a Kreml elejét veheti annak, hogy a két vele szembekerült mágnás feltételes szabadlábra helyezését kérelmezhesse még a 2008-as elnökválasztás előtt. A két férfit 2003-ban tartóztatták le, majd 2005 májusában 9 évi szabadságvesztésre ítélték állítólagos adócsalás miatt. Az ítéleteket néhány hónappal később a másodfokon eljáró bíróság 8 évre csökkentette.

Az újabb vádpontok szerint Hodorkovszkij és Lebegyev annak idején, a Nyitott Oroszország elnevezésű alapítványukat felhasználva, pénzmosást és sikkasztást követett el.

"Ami most fog történni, teljesen nyilvánvaló. Hamisított álbizonyítékok, hazug tanúvallomások, és végezetül egy gyorsított ítélet" - közölte az egykori olajmágnás a védői honlapján közzétett közleményben.

"Azok, akik a Hodorkovszkij-ügyet koholták, nagyon félnek attól, hogy szabadlábra kerülök, és védeni akarják magukat az előzetes szabadlábra helyezésemtől is" - tette hozzá Oroszország egykori leggazdagabb embere.
Forrás: MTI