Miskolci drogfutárok: lezárták a nyomozást

Lezárta a nyomozást a rendőrség a miskolci drogfutárbanda ügyében - számolt be az RTL Klub Híradója. A futárok a rendőrök szerint 2000 és 2005 között több mint félmilliárd forint értékben csempésztek drogot különböző dél-amerikai országokból Európába.

Csaknem két éve, embertelen körülmények között raboskodnak közép-amerikai börtönökben azok a miskolci fiatalok, akik évekkel ezelőtt drogfutárnak szegődtek a miskolci bandához. A kábítószerfutárokat a rendőrök szerint apróhirdetés útján, egy miskolci nő és nigériai élettársa szervezte be. A fiatalok gyomrukban és átalakított cipőkben csempészték a kokaint Európába. A "csúcstartó" egy alkalommal csaknem 25 kilogramm drogot próbált áthozni a határon. A drogfutárok közül egyet Angliában, kettőt Venezuelában és szintén kettőt Ecuadorban fogtak el.

Martossy György, a Borsod Megyei Ügyészség sajtóreferense elmondta, a futárok fuvaronként általában 600 grammtól két kilóig terjedő mennyiségű kokaint csempésztek be az európai országokba. Ezekért a szállítmányokért 3-4 ezer euró volt a fizetségük. Vagyis csaknem egymillió forintot. Az ügyben a napokban zárta le a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda. Eddig összesen 36 kilogramm kábítószert foglaltak le, és további hat kilóról gyanítják, hogy fogyasztókhoz került. A rendőrök szerint a kábítószer értéke körülbelül 545 millió forint. Magyarországon összesen 12 ember ellen indult eljárás, közülük öten előzetes letartóztatásban vannak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda az iratokat két gyanúsítottal szemben mint bűnszervezet vezetője, tíz gyanúsítottal szemben mint bűnszervezet tagja, vádemelési javaslattal az illetékes ügyészség részére megküldte.