Kim Dzsong Il fia kegyvesztett világvándor

A Távol-Kelet legnagyobb szerencsejáték-paradicsomában, Makaón bukkant fel Kim Dzsong Il észak-koreai vezető legidősebb fia, akit korábban apja várható örökösekének tartottak.

A 35 éves Kim Dzsong Nam hosszú időn keresztül „tékozló fiúnak” számított, többen a kivégzett romániai diktátor fiához, Nicu Ceausescuhoz hasonlították, kihangsúlyozva Nam hírhedt éjszakai kicsapongásait Tokióban, írja a Népszabadság. A Kim-fiú 2001-ben vesztette el véglegesen a „trónöröklés” lehetőségét, amikor a tokiói Narita reptéren hamis útlevél használata miatt feltartóztatták, majd a világsajtó érdeklődésétől övezve kiutasították az országból.

A japán Yomiuri Shimbun azt valószínűsítette, hogy Kim Dzsong Nam mostani felbukkanása kapcsolatban állhat a makaói Banco Delta Asia pénzintézetben zárolt észak-koreai számlákkal, illetve az ügyben folyó tárgyalásokkal. Diplomáciai források szerint azonban Kim Dzsong Nam már három éve Makaón él, ahol álnéven új életet próbál kezdeni. A Coloane-sziget egyik villájában lakik, s külföldi barátaival teljesen hétköznapi életet él. (Az ifjabb Kim egy svájci magániskolában tanult, öt nyelven beszél, így könnyen beilleszkedett a makaói nemzetközi életbe.) Testőrök nélkül, taxival szokott közlekedni, több dél-koreai fiatal is látta már helyi éttermekben és szaunákban.

A Makaón élő észak-koreai kolóniával azonban nem teremtett semmiféle kapcsolatot. Végérvényesen kegyvesztetté vált, kozmopolita világvándor lett.