Elsüllyedt egy orosz tengeralattjáró

Elsüllyedt Dánia partjainál hétfőn egy használaton kívüli, régi, szovjet gyártmányú tengeralattjáró, s noha ökológiai katasztrófa nem fenyeget, az ismeretlen mélységben fekvő búvárhajó veszélyeztetheti a hajózást és a halászatot, ezért ki kell emelni.

A hidegháború korszakából származó, 75 méter hosszú, Whiskey osztályú tengeralattjárót Svédországból vontatták Thaiföldre egy műszaki múzeumba, amikor léket kapott Dánia északnyugati partjainál, 55 kilométerre a Jylland félszigettől. A dán hatóságok keddi közlése szerint a vontató hajó legénysége saját biztonsága érdekében kénytelen volt elvágni a köteleket és süllyedni hagyni a már csak muzeális értékű járművet.

A tengeralattjárón nem tartózkodott személyzet és semmiféle üzemanyag, fegyver vagy bármilyen más veszély anyag nem volt rajta. Mivel azonban egy aránylag sekély tengerrészen süllyedt el, ahol igen sűrű a hajóforgalom és élénk a halászat is, baleset forrása lehet, ezért a lehető leghamarabb ki kell emelni.

A hidegháború idején a Szovjetunió több mint kétszáz Whiskey osztályú tengeralattjárót épített, amelyek közül sokat most eladásra kínálnak magáncégeknek.

A thaiföldi Nakhon Pathom tartomány műszaki múzeuma a múlt hónapban bejelentette egy Whiskey osztályú orosz tengeralattjáró megvételét, de egyelőre nem tudni, hogy ez a hajó süllyedt-e el Dánia partjainál.

Forrás: MTI