Tovább szorul a hurok a volt milliárdosok nyaka körül

Újabb vádat emelt az orosz államügyészség a Jukosz volt vezére, Mihail Hodorkovszkij és Platon Lebegyev, a MENATEP egykori elnöke ellen. A legfontosabb vádpont a pénzmosás.

Mihail Hodorkovszkij ügyvédje szerint a védence ellen felhozott vádak képtelenségek, hiszen az ügyészség dollármilliárdokat kér számon az egykori üzletemberen. Hodorkovszkij a mai tárgyaláson kijelentette: nem bűnös az elhangzott vádpontokban.

Platon Lebegyev szintén elutasította az ellene felhozott vádakat, mint mondta, ezek egyáltalán nem megalapozottak. Az orosz államügyészség képviselői közel három órán át olvasták a két férfi ellen benyújtott vádpontokat. Amennyiben sikerül rájuk bizonyítani a pénzmosásban való bűnrészességüket, úgy akár nyolc-nyolc évvel is tovább ülhet a börtönben a két egykori üzletember - írja a Magyar Nemzet Online. 

Hodorkovszkij most nyolcéves büntetését tölti egy szibériai börtönben, de a jelek szerint nem fog szabadulni a közeljövőben. Az egykor a leggazdagabb orosznak számító Hodorkovszkij 2003 óta van rácsok mögött, akárcsak üzlettársa, Platon Lebegyev. Eddig abban bízhattak az elítéltek, hogy akár 2008-2009-ben szabadulhatnak, de erre most már egyre kevesebb az esély.