Füstölgő világ

Egyre ritkábban jut füst a világ dohányosainak a tüdejébe és korántsem a szűkülő tüdőkapacitás az ok.

A világ dohányzóinak nehezedik a helyzete.
Litvániában (ahol a lakosság 39 %-a dohányos) csupán az arra külön kijelölt szivar- és pipaélvezö klubokban lehet rágyújtani, éttermekben és bárokban ugyanez tilos. A rendelet megszegése 147 és 1470 euro közötti pénzbüntetéssel jár.
Belgium esetében a törvény 2006 óta életben van: nem lehet az éttermekben dohányozni, az arra kijelölt közös helyiségek kivételével, ahol sem ételt, sem italt nem szolgálnak fel.
Hong Kongban a szigorítás irodahelyiségekre, múzeumokra, parkokra, strandokra és sportléteményekre terjed ki. Az éjszakai kluboknak, játéktermeknek, és masszázsszalonoknak - ahová csak nagykorúak léphetnek be - 2009 júliusáig adtak határidőt hogy a szabályzatot érvényesítsék. Aki nem tartja be, annak akár 600 dollárba is kerülhet káros szenvedélye.
Thaiföldön talán a "legolcsóbb" a dohányzásos lebukás, ahol 300 és 500 dollár közötti büntetést jelent, ha dohányzáson kapnak, ami jóformán minden nyilvános helyen tiltott.
Franciaország is beállt a bagóellenesek táborába februártól kezdve, amikortól nyilvános helyeken rágyújtani már tilos. A bároknak és táncos helyeknek 2008-ig adtak határidőt, hogy hozzászokjanak a gondolathoz.
Észak- Írország és Wales áprilistól, Anglia júliustól kötelezi a dohányosokat, hogy csomót kössenek a cigarettára nyilvános helyeken, pubokban és klubokban. Utóbbi országban dohánynemű vásárlásához 16-ról 18-ra emelik a korhatárt.
Izlandon már életben van a rendelet, miszerint munkahelyeken csak az arra kijelölt helyiségekben lehet rágyújtani. A szigorítás júniusban kezdődik majd, mikortól nem lehet majd éttermekben, éjszakai szórakozóhelyeken és kávézókban dohányozni.
Argentínában úgyszintén törvény tiltja a nyilvános helyeken való füstölést, de a hatóságok ezévtől bekeményítettek: még a reklámozását is megtiltották. Nem lehet rágyújtani éttermekben, bárokban és üzlethelyiségekben, amik nem rendelkeznek minimum100 négyzetméterrel. (www.saludyciencias.com.ar)