"Szükségünk van Törökországra!"

Romano Prodi olasz miniszterelnök kijelentette hétfőn, hogy az Európai Uniónak szüksége van Törökországra. Egyebek között azért van szükség Törökország csatlakozására, hogy az EU "rugalmas, pluralista intézménnyé váljék" - mondta az olasz kormányfő a törö

Szavai szerint hisz benne, hogy a nagy muzulmán népességű állam a jelenlegi nehézségek ellenére csatlakozni fog egy napon az európai integrációs szervezethez. Leszögezte, hogy Törökországnak sok türelemre lesz szüksége, ha el akarja érni a célját, mert csatlakozása hosszú folyamat eredménye lesz. Prodi kétnapos látogatást kezd hétfőn Ankarában, ebből az alkalomból adott interjút a török tévéállomásnak.

Törökország 2005 októberében kezdte meg EU-csatlakozási tárgyalásait. Az EU a múlt hónapban felfüggesztette a 35 tárgyalási fejezet közül nyolcnak a megvitatását, mert Ankara nem hajlandó megnyitni a török kikötőket és repülőtereket az EU-tag Ciprus hajói és repülőgépei előtt.

Az európai integrációs szervezet számos tisztségviselője és tagállama bírálja Törökországot Ciprussal kapcsolatos politikája miatt és az emberi jogok érvényesítése terén mutatott lassú haladás miatt.

Róma régi támogatója a török csatlakozási törekvéseknek, de megfigyelők szerint Prodi kevéssé mutatkozik lelkesnek Ankara igényének felkarolásában mint elődje, Silvio Berlusconi.