Szocialista pártpropagandától retteg a fideszes szóvivő

A Fidesz szerint a MÁV Intercity járatain olyan "szocialista propagandakiadványt" adnak ingyen az utasoknak, amelyben egy Orbán Viktort lejárató, Gyurcsány Ferencet magasztaló írás jelent meg. Erről Szijjártó Péter beszélt szerdán, a MÁV budapesti székház

Az Intercity-n utazók a MÁV tiszteletpéldányaként kapják meg az egyébként 595 forintba kerülő MIX magazint, amelynek főszerkesztői vezércikke "Orbán Viktor tudatos, gyalázatos stílusú és alpári lejáratását tartalmazza" - mondta a legnagyobb ellenzéki párt kommunikációs vezetője. Hozzátette: az említett cikkben "egy szánalmasan szolgalelkű, ömlengő magasztalás" is szerepel Gyurcsány Ferencről, "amit talán a Kim Dzsong Il észak-koreai vezért kötelességből ajnározó helyi újságírók is megirigyelnének".

Hozzátette: az említett cikkben "egy szánalmasan szolgalelkű, ömlengő magasztalás" is szerepel Gyurcsány Ferencről, "amit talán a Kim Dzsong Il észak-koreai vezért kötelességből ajnározó helyi újságírók is megirigyelnének".

"Felháborítónak tartjuk, hogy miután a MÁV drasztikus jegyáremelést követett el, bezárják a szárnyvonalakat, és a családoknak egyre többe kerül a vonaton utazás, (...) egy szocialista propagandakiadványt ingyenesen megkaphatnak az utasok" - fogalmazott a politikus. Mint mondta, a MÁV eddig 16 százalékkal emelte a vonatjegyek árát, és tavasszal újabb 17 százalékos emelésre készül. A Fidesz szerint úgy tűnik, azért kell magasabb árat fizetni a vonatokon, hogy legyen miből fizetni a szocialista párt legújabb propagandáját, amelyet most éppen egy állami vállalattal végeztet el.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a rendszerváltás előtti időket idézi, hogy egy állami vállalat a kormányzati propagandagépezet egyik elemévé válik. A szóvivő felszólította a közlekedési minisztert, hogy azonnal fejezzék be az akciót; Kóka János "ne így akarjon jó pontokat szerezni Gyurcsány Ferencnél". A MÁV-ot arra kérte, hagyjon fel az újság terjesztésével a vonatokon, "ne erre költsék a megnövelt jegyárakból származó plusz bevételt".

Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője reagálásában az MTI-nek elmondta: a vonatokon elhelyezett különféle sajtótermékek nem propagandaeszközök, a vasúttársaság az újságokkal "plusz szolgáltatást" nyújt az utasoknak. Kiemelte: az utazás hasznos eltöltését kívánják elősegíteni, hasonlóan más közlekedési vállalatokhoz, illetve légitársaságokhoz.

Kavalecz emlékeztetett arra, hogy az intercity-n az utasok évek óta ingyenesen olvashatnak különféle lapokat, többek között Metrót, Világgazdaságot, Heti Választ. Hozzáfűzte: ezek tartalmát a MÁV nem vizsgája.