2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Vajon Magyarország akarja az eurót?

Tavaly szeptemberben, a magyar jegybank bejelentette, hogy befejezte azt a szigorú politikáját, amely egészen 13%-ra emelte a kamatszintet, ami jóval meghaladja az Európai Unió (EU) bármely más országának kamatszintjét. Sajnos, a fogyasztók továbbra sem tapasztaltak csökkenést a magas árakból, amelyek szeptemberben az elmúlt 26 év legmagasabb szintjét mutatták.
2023. április 28. péntek 08:25 - HírExtra

Október közepén a forint továbbra is folytatta visszaesését mínusz tartományokba, és több mint 13%-os veszteséget halmozott fel az év során. Mindez akkor történt, amikor a jegybank inflációs aggodalma sokkal súlyosabbá vált. Varga Mihály pénzügyminiszter ekkor nyitotta meg újra a vitát Magyarország euróbevezetéséről. "Az ERM-2-t minden olyan épeszű embernek figyelembe kell vennie, aki fiskális vagy monetáris politikáról gondolkodik" - mondta az EU árfolyam-mechanizmusára utalva. A csatlakozás első lépése a forint egy meghatározott eurósávon belüli rögzítése lenne, majd Magyarország komolyan felvenné a közös valutát.

Az egyik tényező, ami mindennek az útjában állhat, az az EU és Orbán Viktor miniszterelnök közötti folyamatos ellentét az országnak szánt segélyalapok felszabadításáról. Az EU úgy döntött, hogy 22 milliárd eurót karnyújtásnyira tart Orbántól mindaddig, amíg ő nem teljesíti a feltételeket, mert az európai adófizetők „nem akarják, hogy a pénzük olyan helyekre kerüljön, ahol nincs tiszteletben a jogállamiság, ahol nagyon nehéz az élet az LMBT emberek - és más kisebbség számára” – fogalmazott Vera Jourova, az Európai Bizottság helyettes vezetője. A 2023-as év februárjának közepén Orbán Viktornak még 20 külön pontban foglaltaknak kellett megfelelnie, és a Bizottság decemberig adott határidőt ezek teljesítésére.

Csatlakozzon hozzánk most, különösen, ha az USD/HUF devizapárral történő forex kereskedést fontolgatja (amely egyébként az USA dollárt viszonyítja a magyar forinthoz), hogy tájékozódjon Magyarország EU-forrásainak kiérdemléséért vívott harcának legfrissebb eseményeiről, valamint az euró bevezetésének problémás kérdéseire vonatkozó vita kapcsán is.

Decembertől márciusig

A 2022-es év utolsó hetében, az EU arra a következtetésre jutott, hogy nem teljesültek megfelelően a Magyarországra irányuló segélyek kiterjesztésének feltételei. Októberben már csak az alapok késése körüli idegesség kényszerítette alacsonyabb szintre a forintot, de most beigazolódtak a félelmek. Ez egyrészt politikai ellenszél volt Orbán Viktor számára, mert a pénztőke ígérete sok támogatót szerzett neki.

Idén februárra már Orbán Viktor elég frusztrált volt, mert „a brüsszeli bürokrácia szándékos rosszindulattal nem adta meg Magyarországnak és Lengyelországnak azt a részt az európai fellendülési programból, amelyre jogosultak vagyunk”. Ugyanakkor az inflációs erők arra kényszerítették, hogy megbékéljen az EU-val abból a célból, hogy megkapja azt a segélyt, amelyre országának égetően szüksége volt.

2023. március 31-e volt az adátumban, amiben Orbán Viktor megállapodott még novemberben, hogy az igazságszolgáltatását hozzáigazítsa az uniós követelményekhez, de az EU még nem adott akkor zöld utat, amikor eljött az említett nap. „Nincsenek nyitott politikai kérdések” – hangoztatta Varga Judit igazságügyi miniszter –, és a labda az EU térfelén van", de az EU másként látta a dolgokat. Boka János, Magyarország uniós nagykövetének előrejelzése szerint, a források 2023 harmadik negyedévére érkezhetnek be.

Au euró bevezetése

Az euró bevezetésének kérdése egyáltalán nem új keletű, hiszen egészen 2004-ig nyúlik vissza, amikor is Magyarország csatlakozott az EU-hoz. 2022 februárjában, az áprilisi általános választások előtt a magyar ellenzéki pártok azt hangoztatták, hogy győzelmük esetén öt éven belül bevezetik az eurót. Orbán Viktor rámutatott a forint megtartásának előnyeire, amely magában foglalja a szabad kereskedelmet az EU-n kívüli országokkal, mint például Kínával is. Az egyik hasonló szemlélettel rendelkező személy Lentner Csaba volt, a Közszolgálati Egyetem munkatársa, aki hozzátette: „Ha az uniós előírásoknak kellene megfelelnünk, a Nemzeti Bank nem tudna ennyire rugalmas és gyors lenni, és nem értük volna el az 5%-os gazdasági növekedést".

Teljesen más nézetek mellett érvelt a Nemzeti Bank korábbi elnöke, Bod Ákos Péter, aki szerint „Az euró jó valuta, egy inflációmentes valuta. A magyar forint egy nagyon magas inflációs valuta… és éppen ezért, a magyar közvélemény az euró mellett van.” Az euró nagy haszna az lenne Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint, hogy segítené a válságkezelést, de tétovázásra adott okot az a tény, hogy euró nélkül nagyobb esélye lehet a gazdaságnak a fejlődésre. "Az euró bevezetésének ideje reálisan akkor van, amikor Magyarország vásárlóerő-paritáson számítva eléri az egy főre jutó GDP 90-95%-át az EU-ban".

Előretekintés

Néhányan arra alapozzák európárti érveiket, hogy mi történt Horvátország közös valutája bevezetésekor. Az inflációs rátáik a kiugróan alacsonyak a szomszédos országokéhoz képest, és az állam nagyon ésszerű kamatot fizet tízéves hitelfelvétel esetén, mindösszesen csak 3.9%-ot, szemben a magyar 8.8%-kal. A román kormány is késznek tűnik az euró bevezetésére 2026-ra.

A magyar forint devizapárokkal történő ésszerű devizakereskedése érdekében, célszerű figyelemmel kísérnie Orbán Viktor előrehaladását azügyben, hogy a következő hónapok során meggyőzze az EU tisztségviselőit, hogy úgy lássák a dolgokat, ahoying azt ő látja.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását