2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Pedagógus béremelés és óvodai beruházások mellett álltak ki amerikai vezérigazgatók.
2023. április 20. csütörtök 09:48 - HírExtra

A gyermekek minél koraibb olvasás- és szövegértésének fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy később sikeresen tanulhassanak az iskolában és érvényesüljenek a munkaerőpiacon. A tartós olvasási nehézséggel küzdő diákok segítése, a tanárbérek növelése, valamint egy magasabb színvonalú óvodai előkészítő program érdekében fogtak össze az amerikai állam, Észak-Karolina legjelentősebb vállalkozásainak vezetői. A bankszektor és a telekommunikáció nagyformátumú figuráit tömörítő társaság tagja Jim Goodnight, a SAS analitikai cég vezérigazgatója is. 

Az áprilisi sajtótájékoztatót megelőzően, mintegy hat évvel ezelőtt ugyanerre az égető témára hívta fel a figyelmet a „Miért fontos az olvasás napjainkban jobban, mint valaha” (Why Reading Matters – Now More Than Ever) című jelentés, amelyet az észak-karolinai állam legjelentősebb vállalkozói közösen publikáltak egy üzleti kerekasztal-beszélgetés során. A vezérigazgatói csoport akkor különböző megoldási javaslatokkal támogatta a döntéshozókat, többek közt az „olvasás tudományának” („science of reading”) alkalmazását, amely pedagógiai módszercsomag hatékonyságát kutatások bizonyították. 

A tanárhiány is veszélyezteti az olvasási készségek fejlődését

Az újabb sajtótájékoztatót és összefogást többek közt a globálisan is növekvő pedagógushiány hívta életre. Az Észak-Karolinai Közoktatási Minisztérium (NCDPI) adatai szerint az idei tanév kezdetén 5540 tanári állás volt betöltetlen, ami 46%-os emelkedést jelent a 2021-22-es tanévhez képest. A legtöbb üres álláshely az általános iskolai alapfokú tanári állások közül az olvasás és a matematika területén van. 

A tanárhiányt tovább fokozza, hogy jelentősen csökkent az erre a pályára készülő egyetemi hallgatók száma is. Az Észak-Karolinai Egyetem rendszerében 2010 és 2020 között 44%-kal kevesebb a beiratkozás az egyetemi oktatási programokra. Idén az NCDPI 24%-os csökkenésről számolt be a főiskolai rendszeren keresztül tanítói engedélyt kérő hallgatók számában. 

A konferencián résztvevők mély aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a globális tanárhiány közvetlenül a bérezéshez kapcsolódik. Kihangsúlyozták, hogy ahhoz, hogy a tanári pálya népszerű legyen, és egyre több embert vonzzon be, valamint, hogy a foglalkoztatottakat képesek legyenek megtartani, ennek érdekében merész lépéseket kell tenni. 

„Miközben egy erős, fenntartható gazdaság elérésére törekszünk, amely minden diák számára lehetőségeket biztosít, olyan törekvésekbe kell befektetnünk, amelyekről tudjuk, hogy hosszú távú pozitív hatásuk van, mint például a jó tanárok az oktatási rendszerben, valamint az előkészítő programok” - mondta Jim Goodnight, a SAS vezérigazgatója a nyugati országban történő programról.

Forrás: Red Lemon
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását