2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

5 megoldás, amivel hatékonyabb lesz a fogyókúra

A plusz kilóktól való örök búcsút sokan tűzzük ki tavaszi célunknak, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen mind szeretnénk csinosabbak és fittebbek lenni nyárra. Mit tehetünk azért, hogy eredményesebbek legyünk?
2023. április 18. kedd 14:37 - HírExtra

Ahhoz, hogy súlyfeleslegünktől hatékonyan szabadulhassunk meg, a jojó-effektus veszélye nélkül, olyan diétát kell választanunk, ami hosszú távon is követhető lesz számunkra. Ha elkezdünk kicsit utánajárni a témának, diétatípusok százaival találkozhatunk, azonban ezek között sok olyan van, amely egészségtelen, tarthatatlan vagy egyszerűen csak nem nekünk való, így az első feladatunk az, hogy megtaláljuk a tűt a szénakazalban.

A választás során több szempontot is figyelembe kell vennünk, hiszen nem mindegy például az, hogy milyen ételeket szeretünk vagy hogy van-e valamilyen ételintoleranciánk. De sokat számít a kalóriabevitel meghatározásakor az is, hogy fizikai vagy ülőmunkát végzünk, valamint hogy rendszeresen sportolunk-e. Érdemes továbbá megállapítanunk azt is, hogy mennyi időt tudunk szánni a napi menünk elkészítésére. Ha nem a megfelelő diétát követjük, azt rövid időn belül tudni fogjuk, hiszen az eredménye csupán annyi lesz, hogy ingerlékenyebbek és erőtlenebbek leszünk tőle, ami távol áll eredeti célunktól.

5 megoldás, hogy hatékonyabbak legyünk

Ahhoz, hogy eredményeink látványosak és tarthatók legyenek, néhány hasznos tanácsot még érdemes megfogadnunk a tökéletes diéta megtalálása után. Nézzük, melyek ezek!

Ütemezzünk megfelelően!

Sokszor hallhatjuk, hogy az lenne az egészséges, ha napi ötször étkeznénk. De miért is ajánlják ezt? A válasz egyszerű: ha a napi ajánlott kalóriabevitelünket több kis étkezés során visszük be szervezetünkbe, akkor emésztésünk folyamatos marad, ennek köszönhetően pedig szervezetünk nem kezd el raktározni! Mivel a testünk idővel hozzászokik, hogy néhány óránként megkapja a számára szükséges tápanyagokat, így úgymond „megnyugszik”, és nem kezdi el felhalmozni a tartalék zsírpárnákat. Ugye, milyen jól hangzik?

Figyeljünk a folyadékpótlásra!

A megfelelő folyadékpótlás akkor is létfontosságú, ha éppen nem diétázunk, ilyen esetben viszont különösen oda kell rá figyelnünk. Az elegendő mennyiségű víz fogyasztása egyrészt azért fontos, mert ha dehidratáltak vagyunk, akkor szervezetünk minden folyamata lelassul, így az anyagcserénk is. Másrészt pedig azért, mert teltségérzetet is adhat, így csökkenti éhségérzetünket. A víz megkönnyíti az emésztést, segít a méregtelenítésben és még nassolási vágyainknak is gátat szabhatunk vele.

Fűszerezzünk tökéletesen!

Mi, magyarok szeretjük az igazán fűszeres ételeket, amivel a diéta során alapvetően nincs is gond, hiszen a fűszerek használata segít abban, hogy telítettebbnek érezzük magunkat, valamint számos olyan fűszer létezik, mely támogatja a fogyást. Ilyen például cayenne bors, a kardamom, a kömény, a kurkuma, a gyömbér és a fahéj, hiszen ezek segítik a zsírégetést, gyorsítják az anyagcserét és méregtelenítő hatásúak. A rossz hír viszont az, hogy a túlzott sófogyasztás a hízás egyik kulcseleme, így ennek bevitelét mindenképp alacsony szinten kell tartanunk az eredményességhez.

Vigyük be megfelelően a tápanyagtípusokat!

Mivel szervezetünknek többféle tápanyagra is szüksége van a megfelelő működéshez, nem szabad olyan étrendet választanunk, mely teljesen kizár valamilyen ételcsoportot. Minden tápanyagtípusnak megvan a maga funkciója, így mindből fogyasztanunk kell. A diéta kiválasztásánál csupán arra kell figyelnünk, hogy a fehérje, a szénhidrát és a zsír elosztása az étrendben fogyást eredményezzen.

Támogassuk a szervezetünket vitaminokkal!

Sokan nem tudják, hogy a vitaminok bevitele nemcsak szervezetünk működéséhez fontos, de diétánkat is támogathatjuk általa. Mivel súlyfeleslegünk miatt nagyobb mértékben ki vagyunk téve az oxidatív stressznek, érdemes odafigyelnünk például az E-vitamin-bevitelünkre, hiszen ez a vitamin semlegesíti a felhalmozódott szabadgyököket.

Az E-vitamin sokat segít továbbá az anyagcsere helyreállításában, valamint az edzés során is nagy hasznát vehetjük, mivel javítja a fizikai állóképességet, csökkenti az izmok sérülékenységét és helyreállítja a vérkeringést. A szükséges E-vitamin mennyiséget bevihetjük például magvak, csírák, zöld leveles zöldségek és olajok fogyasztásával.

A mozgást se felejtsük el!

Habár sokszor nem szeretünk ezzel a ténnyel szembenézni, rendszeres testmozgásra igenis szükségünk van az egészséges fogyáshoz. Tény, hogy a megfelelő diéta önmagában is eredményes lehet, sportolással még hamarabb érhetjük el céljainkat, emellett pedig a felesleges izomvesztéstől is megvéd minket. A heti szinten legalább három alkalommal végzett edzést tehát mindenképp érdemes fokozatosan beiktatnunk mindennapjainkba.

Az előttünk álló út tehát nem lesz könnyű, de ha megtaláltuk a tökéletes diétát és a fenti tanácsok követésével hatékonyabbá tettük annak működését, elérhetjük céljainkat!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását