2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az EU hevesen tiltakozik

Az Európai Unió és az Európa Tanács is elítélte, valamint felháborodásának adott hangot, amiért Moszkvában hétfőn a bíróság 25 évi szabadságvesztésre ítélte Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikust hazaárulás és az orosz hadseregről szóló hamis állítások terjesztése címén.
2023. április 17. hétfő 13:47 - HírExtra

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő nyilatkozatában azt írta: "a felháborítóan kemény bírósági döntés" egyértelműen bizonyítja, hogy Oroszország visszaél az igazságszolgáltatással annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljon aktivistákra, emberijogi aktivistákra és mindazokra, akik ellenzik az Ukrajna elleni háborút.
    
Kijelentette, a titkosnak minősített tárgyalás nem felelt meg a pártatlan és független bíróság előtti tisztességes és nyilvános eljárás nemzetközi normáinak. Kiemelte továbbá: Oroszországnak biztosítania kell a megfelelő egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést Vlagyimir Kara-Murza és minden bebörtönzött számára.
    
"Az Európai Unió szolidaritást vállal mindazon oroszokkal, akiket az emberi jogokért folytatott harc, az igazság kimondása és a rezsim bírálata miatt állítanak bíróság elé, börtönöznek be vagy félemlítenek meg" - fogalmazott.
    
Borrell továbbá hangsúlyozta: az EU felszólítja Oroszországot, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül engedje szabadon mindazokat, akiket politikai indíttatású vádak miatt börtönöztek be. Emellett követeli, hogy Moszkva helyezze hatályon kívül azokat a jogszabályokat, melyek cenzúrázzák az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatos valós információkat, valamint az úgynevezett külföldi ügynökökről és nemkívánatos szervezetekről szóló törvényt, amelyeket a civil társadalom és a független hangok elnyomására használnak - tette hozzá az uniós főképviselő.
    
Marija Pejcinovic Buric, a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács főtitkára nyilatkozatában azt írta: elítéli az orosz ellenzéki vezető kirakatperében kiszabott börtönbüntetést.
    
"Annak ellenére, hogy Oroszország megpróbálja elhallgattatni a kritikusait, hangjukat világszerte meghallják és nem felejtik el őket" - fogalmazott a főtitkár, majd hozzátette: az Európa Tanács teljes szolidaritást vállal a bebörtönzött politikussal, és azonnali szabadon bocsátására szólít fel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását