2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Online pénztárgép kisokos vállalkozóknak

Az online pénztárgép ma már a legtöbb fizikai üzlet számára kötelező. Hogyan válasszunk megfelelőt és egyáltalán mi a különbség az online, és az „offline” pénztárgép között? Az alábbi írás segít kicsit közelebb hozni az online pénztárgépek világát.
2023. április 14. péntek 16:28 - HírExtra

Online és hagyományos pénztárgép: mi a különbség?

A hagyományos típusú pénztárgép nem csatlakozott semmilyen formában az internetre, nem juttatott adatot sehová. Ezen kívül még akkor is csak saját adattárolást tett lehetővé, ha egyébként teljesen modern volt. Merthogy a hagyományos pénztárgépekből is készültek olyan modern verziók, amelyek akár már az online csatlakozást is foghatták volna. Saját memóriával rendelkeztek, érintőkijelzősek voltak és így tovább. 

Azonban, ahogyan az alap pénztárgépeknél, itt is az elszámolást és az eladott áruk után adott blokkokat egyénileg, az üzlet dolgozóinak kellett külön rögzítenie, majd ez alapján megtennie a bevallást. A bevallásokhoz szükséges összeszámolást nevezték szakszóval standolásnak, vagyis amikor az eladásokat, és az árukészletet ellenőrizték, összeadták, egyeztették. Jó sok füzet és excel táblázat megtelt az ilyen műveletekkel, és valljuk be: sok üzlettulajdonosnak, illetve alkalmazottnak nem ez volt a kedvenc elfoglaltsága. 

Az online pénztárgépek megjelenésével ez a művelet nagyon egyszerűvé vált, hiszen az internetes kapcsolat lehetővé tette, hogy a pénztárgépbe beütött eladásokat közben a NAV rendszerében már rögzítsék. Ezzel egy időben pedig pontosan emiatt az önellenőrzés is rendkívül egyszerűvé vált. Ráadásul az adatokat immár nem kellett külön megküldeni a NAV felé. A standolás ezért napjainkra sokat egyszerűsödött, ahogyan az ezzel kapcsolatos adóügyi intézkedés is.

Jogszabályi vonatkozások

Az online pénztárgép használata -azaz blokkadás - minden olyan üzlet számára kötelező, amely rendelkezik üzlethelyiséggel, és az eladás mértéke nem haladja meg a 900 000 forintot. Vagyis a webáruházaknak nem kell, viszont egy városi ékszerüzletnek már szükséges. Ezen kívül a szolgáltatásokat kínálóknak sem kötelező az online pénztárgép, hiszen ott számlát is kiállíthatnak a szolgáltatásról. Akadnak persze még ezen kívül is kivételek, ezért ha részletesen szeretnénk tudni, hogy a mi szolgáltatásunk hova tartozik, egyrészt kérdezzük meg a NAV-ot, másrészt olvassuk el az ide vonatkozó jogszabályt.

A leggyakoribb online pénztárgép típusok

Online pénztárgépből több típus is létezik, és annak megfelelően érdemes választanunk, hogy milyen jellegű lesz az üzletünk. Választhatunk egyfelhasználós és többfelhasználós pénztárgépet is. Ezen kívül léteznek egyszerű, kompakt változatok, amelyek kizárólag a pénztárgépbe való bevitelt támogatják. 

Ugyanakkor kapni olyan komplex többfunkciós online pénztárgépeket is, amelyekhez például már lehet bankkártya terminált és még SZÉP kártya leolvasót is csatlakoztatni. Persze, ezek mindegyike modern, sokszor érintőkijelzős verzió, viszont a nagyságuk a súlyuk és a tudásuk bőven eltérő lehet. A mobil online pénztárgépek kicsik, és nem kell hozzájuk vezetékes áram, ezért tökéletesek akkor, ha kitelepülünk az üzletünkkel például egy fesztiválra – illetve a mozgó üzletnek is praktikus lehet. 

A nagy méretű – tételkijelzős, több felhasználós, stabil kábeles pénztárgépeket inkább a nagyobb üzletben tevékenykedőknek, például vegyesboltoknak érdemes választani, ahol egyébként is sok vevő megfordul. Itt kell a bankkártyás fizetésnek is helyt adni, na meg a SZÉP kártyának. Egy kevesebb vevőt kiszolgáló ékszerüzlet viszont lehet jobban fog járni egy kis méretű változattal, ahol az alkalmazottak száma egyébként is kisebb. Ilyenkor SZÉP kártyával meg nem is kell foglalkozni, de az LA Pénztárgép weboldalán erre is kitérnek.

Milyen online pénztárgépet válasszak? Árak, típusok és előnyeik

A már említett módon az üzletünktől függően érdemes online pénztárgépet választanunk. Ha éttermet üzemeltetünk, vagy nagyobb vegyesbolttal rendelkezünk, akkor mindenképp megéri egy nagyobb, kijelzős, bankkártyás, SZÉP kártyás pénztárgépet vásárolni, vagy bérelni. 

Erről még szó esik. Ha viszont kis méretű az üzlet és kisebb a forgalom, akkor a kompakt, kisebb pénztárgépek is bőven jó szolgálatot fognak tenni. Érdemes beszélni az árakról és ezek lehetőségeiről is. Pénztárgépet ugyanis megvásárolni is lehet, illetve bérelni is. Előbbi általában pár tízezer forinttól a százezres nagyságrendileg terjed, és akkor is beüzemelik nekünk, hiszen a beüzemelését nem mindig tudjuk mi magunk elvégezni. 

Azonban bérelni is lehet online pénztárgépet, havi pár ezer forintos bérleti díjért. Ez azoknak lehet jó lehetőség, akik frissen indították az üzletüket – később vásárolnánk majd úgyis, vagy akiknek ideiglenesen van szükség online pénztárgépre. Kik lehetnek azok, akiknek ideiglenesen lehet szükség erre? Például az olyan online webáruházak, akik valamiért ideiglenesen fizikai üzletet nyitnak, illetve például kitelepülnek egy fesztiválra a termékeikkel és blokkot szeretnének adni. Számukra gyors és jó segítség lehet a bérelt online pénztárgép.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását