2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Szépen nőtt a román építőipar

Januárban nyers adatok szerint 5,8 százalékkal nőtt Romániában az építőipari termelés a tavalyi év első hónapjához képest - közölte kedden az országos statisztikai intézet (INS).
2023. március 21. kedd 11:03 - HírExtra

A naptárhatással kiigazított éves növekedés 7,2 százalékos volt. A nyers adatok szerinti növekedés főleg a felújítások volumenének köszönhető, amely 18,8 százalékkal haladta meg a tavalyit, míg az új építéseké 11,4 százalékkal nőtt. A karbantartási és javítási munkálatoknál 15,1 százalékos csökkentést regisztráltak.
    
Az épületek típusa szerint az ipari létesítményeknél 17,7 százalékos növekedést jegyeztek fel, míg a lakóépületeknél 2,7  százalékos, a nem lakóépületeknél 1,5 százalékos volt a visszaesés.
    
Tavaly decemberhez képest januárban a nyers adat szerint 66,1 százalékkal, míg a szezonális és naptárhatással kiigazítva 4,3 százalékkal csökkent a román építőipari termelés volumene.
    
A román építőipar tavaly 12,9 százalékos növekedést ért el, ami a világjárvány előtti - 2019-es 28 százalékos - növekedési ütem felét sem éri el, de lényeges fordulat ahhoz képest, hogy 2021-ben még 1,8 százalékos visszaesést jegyeztek fel.
    
2022-ben a román bruttó hazai termék (GDP) a szomszédban zajló háború, energiaválság és infláció dacára várakozáson felül, 4,8 százalékkal bővült, amit az elemzők egyebek mellett az építőipar talpra állásával magyaráztak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását