2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A két focikirály korszaka

A modern labdarúgás aranykorát éljük. Most, hogy a katari világbajnokságon Argentína győzelmével Lionel Messi elérte pályafutásának csúcsát, Cristiano Ronaldo pedig minden rekordot megdöntve ötödik vébéjén is gólt szerzett, érdemes áttekinteni mit köszönhetünk e két zseninek.
2023. január 9. hétfő 09:28 - HírExtra

Nem lehet kérdés, hogy az utóbbi évtized a foci aranykorszakaként vonul majd be e sport történetének nagykönyvébe. Ennek pedig egészen egyszerűen két oka van. Lionel Messi és Cristiano Ronaldo. Olyan szerencsés csillagzat ált össze a foci világának égboltján, hogy hosszú évek óta egyszerre két csodacsatár játékéban is gyönyörködhetünk. A korszak méltó megkoronázása volt Messi világbajnoki címe.

Foci a csúcson

Ronaldo és Messi számára a megérdemelt hírnév egyet jelentett a labdarúgás hírnevének és népszerűségének emelkedésével. Ahogy Michael Jordan a 80-as évek végétől az ezredfordulóig csúcsra járatta a kosárlabda népszerűégét szerte a világon, úgy vette át a kosár helyét a foci a kétezres évek végétől. És ez épp az említett két játékosnak volt köszönhető.

A világ minden szegletében a gyerekek Messik vagy Ronaldók akarnak lenni, mindenhol reneszánszát éli a foci, valódi aranykorban vagyunk. A srácok addig nyúzzák a szüleiket, míg végre megkapják az áhított ajándékot: a minőségi gyerek focicipők kereslete az egekbe szökött. Nem meglepő, hiszen megfelelő felszerelés nélkül nem lehet a bőrt olyan hatékonyan rúgni, mint a bálványozott nagyok.  

Igaz, Messi és Ronaldo a góllövésben szerzett elévülhetetlen érdemeket, ám ne feledjük, sok fiatal éppen emiatt választja a kapus pozícióját. A hálóőrnek készülő éppen azt akarja megmutatni, képes kivédeni a legrafináltabb lövéseket bárki eressze is el azt. Neki természetesen a kapuskesztyű jelenti a legszebb ajándékot.

Az egész világ a labda bűvöletében

Ronaldo és Messi varázslatos játéka már több generációt is a futball-pályára terelt, a sport már nemcsak Európában és Dél-Amerikában népszerű, de a világ más tájain is. Az Egyesült Államok, sőt Kanada is (akik épp a katari világbajnokságon mutatták meg, ők is tudnak szépen focizni) egyre inkább fordul e sport felé. Ott is egyre többen választják a labda lábbal való terelését, Kanadában a jéghoki, az USA-ban pedig épp a kosárlabda, az amerikai foci vagy a baseball helyett.

Ázsia szintén zárkózik. Dél-Korea, Japán vagy az arab országok már egyáltalán nemcsak mellékszereplők a világbajnokságokon. A fiatalok ezekben az országokban is egyre szívesebben rúgják a labdát. Az afrikai kontinensen ráadásul nemcsak a sportszeretet hajtja a kicsiket, ott a szegénységből való kiemelkedés egyik békés útja a labdarúgás minél magasabb szinten való művelése. Afrika csapatai méltó ellenfelei bárkinek a világon.

Úgyhogy köszönjük meg Messinek és Ronaldonak, hogy újraformálták a fociról való gondolkodásunkat, zseniális játékukkal minden góllövési rekordot megdöntve a játék szépségét minden eddiginél magasabb szintre emelve gyerekek millióinak adtak lökést, hogy ezt a sportot válasszák. És persze élvezzük, amíg csak lehet a játékukat: hiszen a foci aranykorában élünk. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását