2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Sportoljunk télen is a szabadban egészségünk érdekében!

A hideg téli időszak beköszöntével a legtöbben a kényelmes konditermeket vagy otthonukat választják a sportolás helyszínéül, azonban egy kis odafigyeléssel a szabadban is bátran mozoghatunk. Miért érdemes télen is kint sportolni, illetve hogyan tanácsos belevágni, hogy elkerüljük a megfázást és az ízületi fájdalmakat? Mutatjuk!
2023. január 4. szerda 14:13 - HírExtra

Ezért jó döntés télen is a szabadban mozogni!

Egyrészt a friss levegőn lenni sokkal egészségesebb, mintha bent sportolnánk, másrészt a szabadban a csodálatos téli táj miatt nagyobb motivációnk lehet az edzésekhez. Természetesen a legnagyobb mínuszokban ajánlott inkább bent maradni, de ha rétegesen öltözve még nem fázunk kint, akkor mindenképpen remek ötlet kimozdulni otthonunkból vagy az edzőteremből.

A hideg időjárásban pedig a testünk keményebben dolgozik, így a szív- és érrendszerünk is jobban erősödik. Azonban soha nem szabad túlfeszíteni a húrt, hiszen a kőkemény edzések és a bemelegítés hiányának hatására ízületi panaszok is felléphetnek, amelyeknek akár gerincsérv kialakulása vagy csípőprotézis beültetése is lehet a vége.

Sőt, a kinti mozgás még a télre jellemző szezonális depresszió esélyét is csökkenti, illetve jobb alvási körülményeket teremt, hogy minden reggelünk frissen induljon. Akár ismerőseinkkel közösen is sportolhatunk, amely közös programként is kiváló választás.

Több kalóriát is égetünk!

Mivel télen a szervezetünknek több energiát kell felhasználni testünk melegen tartásához, ezért a kinti mozgás kifejezetten jót tesz, ha le szeretnénk dobni néhány kilót. Így már egy kis kocogással is jóval több kalóriától szabadulhatunk meg, mintha ugyanezt a meleg nyári időszakban tennénk.

Mire figyeljünk oda?

Mindig melegítsünk be tetőtől talpig. Mielőtt belevágnánk a komolyabb edzésbe, legalább 5 percig mozgassuk át magunkat, hogy az izmaink és ízületeink soha ne hidegen kapjanak terhelést. Így jelentősen csökkentjük az izomhúzádások vagy éppen izomszakadások esélyét is, illetve az ízületi panaszok kialakulásának kockázatát is.

Öltözzünk rétegesen, de ne vigyük túlzásba. Mindenképpen húzzunk aláöltözetet, hogy testünket megvédjük a hidegtől. De számoljunk azzal, hogy a testhőmérsékletünk a mozgás hatására 1-2 fokkal feljebb kúszhat, ezért soha ne öltözzünk túl, hiszen az pillanatok alatt izzadáshoz és megfázáshoz vezethet.

Támogassuk a szervezetünket vitaminokkal. Érdemes már a téli hónapok beköszönte előtt fokozottan figyelni a megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványianyag-bevitelre, hogy immunrendszerünk megerősödve várhassa a szezonális kihívásokat. Így felkészülhetünk a betegségek ellen, és sokkal jobb sportteljesítmény leadására leszünk képesek.

Mérjük fel, hol vannak a határaink. Találjuk meg az arany középutat, és edzzünk kellő intenzitással, de ne erőltessük meg túlságosan magunkat. Ha úgy érezzük, hogy a hidegben már nem bírunk többet futni, vagy nem megy több ismétlés az adott gyakorlatból, inkább álljunk meg pihenni, vagy fejezzük be az edzést. A lényeg, hogy a végére kellően elfáradjunk, és azt érezzük, hogy valóban megmozgattuk az izmainkat.

Szerencsére télen is bátran sportolhatunk a szabadban, de mindig öltözzünk rétegesen, és melegítsünk be alaposan, hogy megelőzzük az ízületi fájdalmakat és a jövőbeli térd- vagy csípőprotézis beültetésének szükségességét. Ha ezekre odafigyelünk, akkor a kinti mozgással csakis jót teszünk a szervezetünknek, ráadásul a friss levegő hatására kellemesebben el is fáradhatunk, mintha a benti sportolást választanánk.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását