2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Van értelme tippelni a kémiaérettségin?

A kémiaérettségit jól teljesíteni, főleg emelt szinten nem egyszerű feladat. A vizsgadrukk sem kedvez annak, hogy könnyedén túljussunk az írásbeli vizsgán. Azonban a számítások mellé mindig kerül egy-két egyszerűbb választásos kérdés is, melyeket, ha bizonytalanok vagyunk a helyes válaszban, megtippelhetünk.
2022. október 14. péntek 07:43 - HírExtra

De vajon van értelme a tippre hagyatkozni, vagy van esetleg olyan módszer, ami nagyobb eséllyel biztosítja, hogy a véletlenül kiválasztott eredmény lesz a helyes? Cikkünk segítségével talán könnyebben tudod megtippelni azokat a válaszokat, melyekre abszolút nem emlékszel.

Feleletválasztós kérdés

A kémia írásbeli érettségi egy szakaszában a választós kérdések okozhatnak fejtörést. A felkészülés során szakíts időt arra, hogy ilyen típusú feladatokat oldj meg! A Lvlmeup.hu emelt szintű érettségi felkészítő tanfolyama jó lehetőséget biztosít, hogy még szélesebb tudásra tegyél szert a kémia tantárgyból és a vizsga előtt felkészülj valamennyi típusfeladatból.

Bár évenként változik a feladattípusok számának aránya, általában 7-8 választásos feladattal számolhatunk. Talán egyszerűnek tűnhet az öt lehetséges válaszból egyre rámutatni, a válaszadás előtt gondold át a feladatot, és csak végső esetben tippelj. 

Mik az esélyeim?

Az érettségi írásbeli szakaszában a feladatokat pontozzák, így az egyszerű választásos kérdéseket is, melyek helyes válasz esetén 1 pontot érnek. Ennek az információnak a birtokában kimatekozhatjuk, hogy miután öt választási lehetőségünk van, így abszolút tippelés esetén 20% eséllyel találhatod el a helyes választ. Ez elég kevés esély, így érdemes kicsit körbejárni a válaszokat, mielőtt csak úgy rábökünk valamelyikre.

Miután pontlevonás nem jár a hibás válaszért, így van arra esélyed, hogy pontot szerezz tippeléssel, de ne veszíts a már meglévőkből, ha rossz a válasz. Szóval mindenképpen válassz egyet az öt lehetőség közül.

Kémiaérettségin erre is figyelj!

A kémiaérettségin feltett választós kérdések megfogalmazása néha trükkös, így mindig figyelmesen olvasd el azokat. Van, amikor a hibás állítást kell megtalálnod a válaszok között, nem pedig a jó megoldást. Könnyű hibázni, ha a  szöveget csak átfutjuk és nem kellő odafigyeléssel nézzük át.

A válaszadás előtt vedd elő tudásod, és próbáld meg kizárni azokat a válaszokat, melyek egyáltalán nem illenek a sorba! Ha már két lehetőséget ki tudsz zárni, nagyobb esélyed lesz a helyes tippre.

Egy trükk, amivel pontot szerezhetsz

A tapasztalat azt mutatja, hogy a választásos feladatok esetében az A és az E válaszok ritkábban helyesek, mint a B, C és D. Valószínűleg a feladatokat összeállító tanárok nem tudatosan választják többször ezeket, inkább arról lehet szó, hogy sokkal természetesebb, ha nem az első vagy az utolsó válasz a helyes.

Több száz korábbi feladatot elemezve azt javasoljuk, hogy a B-C-D-A-E sorrend alapján dönts, persze csak akkor, ha egyáltalán nem tudod a választ, és már kizártál néhány lehetőséget. 

Sok sikert kívánunk az emelt szintű kémiaérettségihez!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását