2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Csehországban újra jön a járvány

Erősödik a koronavírus-járvány nyári hulláma Csehországban. Az elmúlt hét nap alatt 14 710 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, mintegy 4500-zal többet, mint az előző héten - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közölt legfrissebb adatokból.
2022. július 23. szombat 10:27 - HírExtra

Megnőtt a kórházban kezelt betegek száma is. Jelenleg több mint 730 embert kezelnek a kórházakban, ami egyharmaddal több, mint az egy héttel ezelőtti adat. Április vége óta most a legmagasabb a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma. Július elején a kórházi betegek száma 220 körül mozgott. Az orvosok 29 ember állapotát minősítették súlyosnak, ez a duplája az egy héttel ezelőtti számnak.
    
A legrosszabb a helyzet Prágában, ahol jelenleg százezer lakosra már 2227 igazolt fertőzött jut. A legjobb helyzet az észak-csehországi Libereci régióban van, ahol százezer lakosra 83 fertőzött jut. Az országos átlag 138.
    
A nyári koronavírus-hullám fertőzéseit az orvosok szerint túlnyomó többségben az omikron BA.4 és a BA.5 variánsa okozza. Szakértői várakozások szerint a nyári Covid-hullám július végén, augusztus elején tetőzhet Csehországban. Általános vélemény, hogy a valóságban több a fertőzés, mint amit a vizsgálatok kimutatnak. A tesztek száma ugyanis, bár mérsékelten növekszik, csak napi tízezer körül mozog, ami aránylag alacsonynak mondható.
    
A koronavírus-járvány kitörése, tehát 2020 március eleje óta 3,96 millió igazolt fertőzést mutattak ki Csehországban, ezek közül mintegy 280 ezer esetben ismételt megbetegedésről volt szó. A Covid-19-cel összefüggő szövődményekben eddig 40 380 ember halt meg. A múlt héten az elhunytak száma 14 volt.
    
A 10,7 milliós Csehországban eddig 6,9 millióan vették fel a fertőzés elleni védőoltást, közülük 4,26 millióan a harmadik adagot is. Keddtől a negyedik oltás felvétele is lehetséges. Ezt eddig mintegy 13 ezer személy vette fel.
    
Országos védőintézkedések egyelőre nincsenek, és a szaktárca nyilatkozata szerint ezek bevezetését pillanatnyilag nem is tervezik. Számos helyen, például egészségügyi intézményekben, idősotthonokban azonban ajánlják, sőt olykor meg is követelik az arcmaszkok használatát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását