2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A Hamász az oroszokkal egyeztet

A Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezet tárgyalódelegációja Moszkvába indult, hogy találkozzék orosz külügyminisztériumi vezetőkkel - jelentette a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportál.
2022. május 4. szerda 12:53 - HírExtra

A Hamászhoz közeli Szafa című palesztin hírportál értesülése szerint a Hamász-küldöttség azért indult Moszkvába, hogy ott az orosz külügyminisztérium tisztviselőivel találkozzék.
    
A delegáció tagjai a Hamász Gázai övezeten kívül élő vezetői, akiket a The Jerusalem Post című angol nyelvű újság honlapja szerint Musza Mohammed Abu Marzuk elnökhelyettes vezet.
    
A Hamász kapcsolatai az elmúlt években javultak Oroszországgal. A múlt hónapban a Hamász vezetője, Iszmail Haníje telefonbeszélgetést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.
    
A Walla című izraeli hírportál szerda délelőtt azt közölte, hogy a Hamász magas rangú vezetőiből álló delegáció a jeruzsálemi Templom-hegyen történt, izraeli rendőrök és palesztin szélsőséges iszlamisták közötti, az elmúlt ramadán böjti hónap idején kitört összetűzések megvitatását tervezi Moszkvában az orosz tisztségviselőkkel.
    
A Templom-hegyet április 22-e óta zárva tartják a zsidó látogatók számára, de csütörtökön, Izrael függetlenségi napján, várhatóan ismét megnyitják a nem muzulmán turisták előtt.  
    
Abdel Latif Al-Kanu, a Hamász szóvivője kijelentette: zsidók belépése erre a területre új konfrontációt robbanthat ki.  
    
Az érvényben lévő megállapodások szerint a Jordániától 1967-ben elfoglalt Templom-hegyet a muszlimok felügyelik, de a biztonsági kérdésekért az izraeli rendőrség felel. A Templom-hegyen állt a hagyomány szerint Salamon Temploma, majd az időszámítás szerint 70-ben a rómaiak által lerombolt második templom is. A megállapodások értelmében zsidók is látogathatják a Templom-hegyet, de nem imádkozhatnak és semmilyen vallási szertartást nem mutathatnak be ott.
    
A Jeruzsálem óvárosában lévő Templom-hegyet, ahol két mecset - az Al-Aksza és a Sziklamecset található - a judaizmus mellett az iszlám is szent helyként tiszteli.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását