2024. április 25. - Márk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Modern vagy rusztikus stílus? Nem kell köztük választani!

Sokaknak tetszik a vidékies hangulatot árasztó rusztikus stílus, azonban úgy gondolják, ez egy modern lakással nem egyeztethető össze. Azonban ez nem így van! A két lakberendezési mód igenis jól megfér egymással. Íme, néhány ötlet az alkalmazásukhoz!
2022. április 16. szombat 09:40 - HírExtra

A rusztikus stílus jellemzői

Először is legyünk tisztában azzal, milyen jellemzői vannak a rusztikus stílusnak! A szó jelentése: régies, falusias, természetes eredetű, egyszerűségre törekvő. 

Ez egy igen népszerű lakberendezési mód, amely kedveli a természetes alapanyagokat: fa, kövek, tégla, szőttesek. A színek közül a pasztell árnyalatokat, a föld színeit hasznosítja: barna, zöld, bézs, terrakotta, okkersárga. A textíliákat hagyományos motívumok díszítik, igen jellegzetes a virágminta. Előnyben részesíti az ódon bútorokat, a kopottas - vagy annak látszó - dolgokat. 

A rusztikus lakásokban nincsenek felesleges elemek, mindenhol a letisztultság, egyszerűség uralkodik. Épp ez kapcsolja össze a modern stílussal! Ott szintén ez az egyik fő tulajdonság, melyet a lakberendezők kihangsúlyoznak.

A modern és rusztikus keveréke

Mikor két stílust kombinálunk, azt keressük, mi bennük a közös! Igaz, hogy a modern a technikai vívmányokkal, a fekete-fehér, a szürke, valamint az élénk színek alkalmazásával hódít, de jól megfér a vidékies elemekkel is. 

Tévhit, hogy csak a falusi házakat, tóparti nyaralókat rendezhetjük be rusztikus stílusban! A modern, nagyvárosi lakásokban, a nyüzsgő belváros szívében is jól mutathat ez a kialakítás.

Ugyanígy egy vidéki lak is lehet modern! A megfelelő kiegészítőkkel, alapanyagokkal olyan otthont teremthetünk magunknak, mely egyszerre képviseli mindkét stílust.

Egy egyszerű példa: helyezzünk el fehér színű kényelmes kanapét a nappaliban, rajta kötött takaróval! De pár töltött díszpárna is nagyszerű dekoráció lehet: ezt a Díszpárna.com Webáruházból érdemes megrendelni, hiszen itt bőséges a választék. A bézs, a krémszín, a barna, az ekrü szín is szóba jöhet, ha a rusztikus stílust akarjuk megidézni.

További ötletek

A modern stílust sokszor a minimalista bútorok, a technikai újdonságok reprezentálják. Lehet nekünk is rusztikus okosotthonunk: telefonnal kapcsolható világítás, távirányítóval működtetett függöny, ha mindez a háttérben szolgálja a kényelmet. 

Bánjunk helyesen a kiegészítőkkel: a modern jellegzetes fehér vagy fekete színét, ridegségét törjük meg bájos rusztikus kiegészítőkkel! A fürdőszobában helyet kaphatnak a zöld növények, az étkezőben egy tágas faasztal székekkel. Legyen színes terítő az asztalon, de az étkészlet lehet fehér.

A nappaliban elhelyezhetünk egy kandallót is, a kovácsoltvas elemek nagyszerűen illenek mindkét stílushoz.

A világításnál is kihasználhatjuk a két lakberendezési mód keveredését: a modern lámpatestek adhatják a fő fényeket, de a hangulatvilágítás megteremtheti a vidékies életérzést.

Ha jól bánunk a kiegészítők arányával, egyszerű, mégis élhető, szép otthont hozhatunk létre.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását