2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
A brit statisztikai hivatal (ONS) hétfői jelentése szerint jelentősen lassult és a várakozásoktól is elmaradt a brit hazai össztermék (GDP) növekedési üteme februárban.
2022. április 11. hétfő 12:17 - HírExtra

Az ONS friss becslése alapján a brit GDP havi összevetésben 0,1 százalékkal emelkedett az idei második hónapban, míg januárban még 0,8 százalékos havi növekedést mértek a brit gazdaságban.
    
A konszenzusos elemzői előrejelzés februárra 0,3 százalékos GDP-növekedést valószínűsített.
    
A lassulást a számítások szerint mindenekelőtt az okozta, hogy jóllehet a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások feloldásával a magánszektor aktivitása élénkült, ezt jórészt - éppen a korlátozások enyhítése nyomán - ellentételezte az egészségügyi szolgáltatási szektor aktivitásának csökkenése.
    
A statisztikai hivatal hétfői ismertetése szerint a februárral zárult három hónapban 1,0 százalékkal nőtt reálértéken a brit GDP.
    
Ez valamivel jobb az előrejelzéseknél, az elemzők ugyanis átlagosan 0,9 százalékos növekedéssel számoltak erre a három hónapra, de elmaradt a januárban véget ért három hónap teljesítményétől, amikor 1,3 százalék volt a növekedés üteme Nagy-Britanniában, az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaságban.
    
Az ONS számításai szerint februárban - a havi összevetésű növekedés jelentős lassulása ellenére is - a brit hazai össztermék már 1,5 százalékkal magasabb volt, mint 2020 februárjában, a koronavírus-járvány megfékezésére 2020 márciusától elrendelt országos korlátozások előtti utolsó teljes hónapban.
    
Az átlagon belül a brit GDP-érték 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor teljesítménye 2,1 százalékkal haladta meg februárban a koronavírus-járvány előtti szintet.
    
A brit kormány először 2020 márciusának végén rendelt el országos zárlatot a koronavírus-járvány megfékezése végett, és ez szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaság teljesítményében: 2020 második negyedévében 19,4 százalékkal, a 2020-as év egészében átlagosan 9,4 százalékkal esett a brit hazai össztermék.
    
A 2020 második negyedévében és az év egészében mért GDP-zuhanás egyaránt példátlan volt a modern brit gazdaságtörténetben.
    
A brit hazai össztermék értéke 2020-ban a 2013-as szintre zuhant vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkja egyetlen év alatt hétévi növekedést emésztett fel.
    
Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint rövid távon a brit gazdaság teljesítményének további lassulása várható, mindenekelőtt az egészségügyi ellátást kiszolgáló szolgáltatási szektor aktivitásának újabb meredek lanyhulása miatt.
    
Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics londoni üzleti elemzőműhely brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a februári GDP-adatok hétfői ismertetése utáni helyzetértékelésében közölte: az egészségügyi szolgáltatások aktivitásának visszaesése mellett jelentős visszahúzó tényező lesz a brit uralkodó platinajubileuma, vagyis trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából júniusra meghirdetett soron kívüli munkaszüneti nap. Tombs szerint a múltbeli tapasztalatok azt mutatják, hogy ez önmagában 0,4 százalék körüli mértékben csökkenti a második negyedévben megtermelt GDP-értéket.
    
Mindezek alapján a Pantheon Macroeconomics azzal számol, hogy a második negyedévben 0,3 százalékkal csökken a brit hazai össztermék értéke az első negyedévvel összevetve.
    
A ház ebben a környezetben azt is valószínűsíti, hogy a Bank of England az 1,00 százalékos alapkamat májusra várható elérése után leállítja decemberben elkezdett, 0,10 százalékos mélységi rekordról indult kamatemelési ciklusát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását