2024. április 23. - Béla
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Az Európai Unió már a választások másnapján jelezte, csak akkor folyósít pénzt Magyarországnak, ha az visszatér a demokratikus értékekhez, visszaépíti az Orbán által kialakított fél-autoriter rendszert.
2022. április 6. szerda 07:49 - HírExtra

A jogállamisági eljárás bejelentésével kedden már a második váratlan lépést tette meg az Európai Bizottság az EU-pénzeink terén bő két hét alatt, ami egyúttal kinyitott egy megegyezési lehetőséget/kényszert is a felek között. Ezt azonban nem könnyű elérni egy-két érzékeny feltétel miatt, így valószínűleg leghamarabb csak ősszel várhatók érdemi új EU-pénzek Brüsszelből – rajzolódik ki azokból a beszélgetésekből, amelyeket a Portfolio összesen hat brüsszeli és budapesti forrással folytatott.

Egy március közepi brüsszeli tárgyalás után (erre még visszatérünk alább) kedden újabb, váratlannak és egyúttal komolynak mondható lépést tett meg az Európai Bizottság a magyarországi EU-pénzek terén. A testület elnöke, Ursula von der Leyen ugyanis bejelentette az Európai Parlament előtt a jogállamisági eljárás elindítását Magyarországgal szemben. Se az időzítés, se a helyszín nem volt véletlen, ugyanis a jogállamisági rendeletről szóló február 16-i európai bírósági döntés és az azt követő európai bizottsági iránymutatás után már abszolút benne volt a levegőben az eljárás elindítása, de április 3. előtt ezt nem akarta megtenni a Bizottság, nehogy a magyarországi választásokba való beavatkozás vádját magára húzza. Az tehát a fenti előzmények ismeretében, hogy az eljárás valamikor áprilisban el fog indulni, nem akkora meglepetés.

Inkább az a meglepő, hogy már a választások másnapján megüzenték ezt, ráegy nappal, pedig be is jelentetteék az indítását – jelezte a portfolionak egy, az ügyekre rálátó forrás.

A bejelentés helyszíne azért nem volt véletlen, mert az Európai Parlament már hónapok óta fokozódó nyomás alatt tartja von der Leyent, hogy indítsa el az eljárást Magyarországgal (és Lengyelországgal) szemben, az eddigi „tétlensége” miatt pedig már be is perelték a képviselők az Európai Bíróság előtt, március 10-én pedig felszólították, hogy azonnal kezdje el az eljárást Magyarország ellen.

Forrás: portfolio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását