2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az otthoni koktélparti legfontosabb eszközei

Létezik egy ital, amelyet koktélnak hívnak…, de honnan ered ennek a látványos italnak az elnevezése valójában? És mik lehetnek az otthoni koktélparti legfontosabb eszközei?
2022. március 17. csütörtök 18:25 - HírExtra

Létezik egy ital, amelyet koktélnak hívnak…, de honnan ered ennek a látványos italnak az elnevezése valójában? És mik lehetnek az otthoni koktélparti legfontosabb eszközei? Ebben a cikkben sok érdekességet és hasznos információt fogalmaztunk meg, amely segítség lehet társasági esemény – koktélparti - megrendezése során. Valamint egy jó lehetőséget kínálunk a Gin tonik pohár választék webáruházban történő megtekintésére és rendelésére. 

A koktél szó eredete

Állítólag a koktél szó, mint italra vonatkozó kifejezés nem angol eredetű. 1806-ban már nyomon követhető volt Amerikában a szó használata. Az angoloknál 1798 előtt is megjelent a kifejezés, csak nem egy italra, hanem egy fajtatiszta lófajtára utalt.  A „cock-tailed” kifejezés kakasfarktollat jelent, az említett lófajták farkát ilyen formára alakították a megkülönböztetés érdekében. Volt, aki látott összefüggést a jelentések között, hiszen egy higított italról beszélünk, ami az említett elgondolás szerint nem „telivér”. De olyan mendemonda is él, mi szerint a kakasharc végeztével a nézők ittak a győztes „harci kakas”-ra, akinek a farkában a legtöbb toll maradt. Annyi féle italból keverték a koktélt, amennyi farktolla maradt a kakasnak.

Az alkoholos italok jelentős mennyiségű etanolt tartalmaznak, ennek köszönhetően narkotikus hatásuk van. A koktél, mint ital széleskörű elterjedése érdekes módon az amerikai alkohol tilalomnak köszönhető (20-as, 30-as évek), amikor gyenge minőségű szeszes italokat csempésztek be a különböző országokból. Hogy élvezhetőbb legyen, sok fajtát kevertek össze. Így születhetett meg egy kevert ital, amely ma már bárhol kapható a világon, és erre specializálódva idővel koktélbárok nyíltak. 

Mint a filmekben! 

Ha valódi parti élményt szeretnél adni, a látvány és a hangulat fokozásához feltétlen szükséged lesz egy 700 ml-es Manhattan koktél shakerre, amely kiváló segítség a koktélkészítésben. Amerikai neve ellenére Európa elegáns szalonjaiban már a 19. század elején elterjedt. Egy amerikai üzletember talált rá Franciaországban, és a shaker elegáns, letisztult formavilága máig változatlan maradt. 

Kultikus filmek és koktélok

- James Bond filmek – Vodka Martini (és Vesper Martini)

- Sex és New York – Cosmopolitan

- Casablanca – French 75

- Van, aki forrón szereti – Manhattan

- A nagy Lebowski – White Russian

Gin tonik pohár választék webáruházban

Mivel egy jó koktél minden érzékszervünkre hat, ezért az sem mindegy, hogy miben kínáljuk. A pohár elmaradhatatlan tényező a látvány érdekében. A kínálatban sokféle szerepel, az egyszerű, de nagyszerű tumbler pohártól az elegáns koktélpohárig, talpas és száras formavilág egyaránt passzol a koktélok megjelenéséhez. Praktikussággal ötvözve a formák csodákra képesek. Pl. Gin&Tonik esetén a tumbler típusú pohár remek választás; a széles alj vagy fenékrészben sok jég elfér, valamint a szűkülő száj koncentrálja az ízét, és lassítja a szénsav elpárolgását. Áttetsző üvegpohárról lévén szó, remek látványt keltenek az összetevők. Egyszerre klasszikus és modern. Jó választás!

Koktélparti fontos eszközei, kiegészítői

A shakeren kívül a keskeny mérce, mint báreszköz is fontos, amelyre a pontos arányok miatt van szükség. A két alapegység: 2 és 4 cl. Ezen kívül a jó minőségű alapanyag is elengedhetetlen, mint pl. a gin és a tonik. Az eszközök felsorolását még sokáig lehetne folytatni egy koktél készítése során, mint a gyümölcsprés, jégkocka készítő forma, kanalas fém szívószál, hosszú bárkanál, fűszertörő mozsár, gumis kiöntődugó, citromdöngölő, jégcsipesz, gyümölcshámozó, citruskés, áttetsző tisztított Gin Tonik jég, koktél színező glitter, ehető csillámpor. Persze egy jó hely, kellemes hangulat, szórakoztató társaság és zene, mind nélkülözhetetlen egy koktélpartihoz. 

Összegzés

Egy ital, amit koktélnak nevezünk. De honnan ered a név? És milyen összetevőkből áll? Felsoroltuk a cikkben a koktélparti fontos eszközeit és kiegészítőit, valamint említést tettünk néhány híres koktélról, melyeket kultikus filmekből ismerünk. A Gin Tonik poharakra is kitértünk, hiszen óriási a választék, praktikussággal ötvözve a formák csodák látványra képesek.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását