2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az oroszok megint hadat gyakorlatoztatnak

Az orosz biztonsági követelések nyugati elutasítása közepette Oroszország az év elején hadgyakorlatot tart stratégiai nukleáris erőivel – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.
2022. január 3. hétfő 11:50 - HírExtra

A gyakorlat felöleli a hadászati atomütőerő mindhárom komponensét: a szárazföldi, a légi és a tengeri erőket.

Megfigyelők összefüggést látnak a hadgyakorlat és az orosz követelésekről Genfben január 9-10. között tartandó orosz-amerikai tárgyalás között. Úgy vélik, Oroszország erődemonstrációval is jelezni akarja, hogy nem enged biztonsági követeléseiből, nevezetesen abból, hogy visszavonják a NATO orosz határok mentén telepített haderejét. (Követeléseinek teljes listáját lásd:  https://bekekor.wordpress.com/2021/12/17/oroszorszag-a-kelet-europaba-telepitett-nato-csapatok-es-fegyverzetek-kivonasara-szolitotta-fel-a-nyugati-szovetseget/.) Az Egyesült Államok jelezte, hogy nem tartja „kiinduló tárgyalási alapnak” az orosz követeléseket, s nem hajlandó írásba adni, hogy Ukrajnát és Grúziát nem fogják bevonni a NATO-ba, és nem is fegyverzik fel. Moszkva még december közepén jelezte, hogy ha tárgyalással nem sikerül eredményre jutni, az Oroszországot fenyegető amerikai lépésekhez hasonló technikai és katonai fenyegető ellenlépéseket fog tenni.

A stratégiai atomerők gyakorlatáról szóló hírt hivatalosan nem erősítették meg – írta a TASZSZ. Ebből megfigyelők arra következtetnek, hogy megtartása a genfi tárgyalás eredményétől is függhet.

A TASZSZ emlékeztet arra, hogy a korábbi hasonló orosz hadgyakorlatokon interkontinentális ballisztikus rakétát indítottak az északi flotta felszín alatti rakétahordozójáról a Kamcsatka-félszigeti Kura kísérleti telepre, a Csendes-óceáni flotta atom tengeralattjárójáról pedig az Oroszország északi részén fekvő csizsai gyakorlóteret vették célba.

A tervezett hadgyakorlaton kiképző kilövéseket is végrehajtanak interkontinentális ballisztikus rakétákkal, és cirkálórakétákat indítanak nagy hatósugarú repülőgépekről.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását