2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Hogyan fűts kevesebbért?

Gyönyörű, színes levelek, sült gesztenye, az első adag forraltbor… Az ősznek is kétségkívül megvannak a szépségei. Ezzel együtt ahogy az idő hidegebbre fordul, úgy egyre többet kell fűteni otthon, és nagyon nem mindegy, milyen szám szerepel azon a fűtésszámlán.
2021. október 11. hétfő 15:25 - HírExtra

A fűtési szezon közeledtével összeszedtünk pár tanácsot, amelyek segíthetnek alacsonyabban tartani a költségeket. Kezdjük a főbb szempontokkal, aztán pedig következzen pár egyszerű tipp!

Hőszigetelés - ne az utcát fűtsd!

Az ingatlan méretén túl a hőszigetelés az egyik legfontosabb tényező. Egy jó hőszigeteléssel minimális az energiaveszteség, ami nemcsak környezettudatos, hanem költséghatékony is. Egy rosszul vagy nem hőszigetelt lakás vagy ház esetén viszont a meleg kiszökik, a fűtésrendszer pedig folyamatosan „dolgozik”, hogy szinten tudja tartani a hőmérsékletet. 

Egy ingatlan hőszigetelésének minősége az energetikai tanúsítvány minősítésén is meglátszik, de erről majd később! Ha felújításon gondolkodsz, mindenképp fontold meg a hőszigetelést, mert rengeteget spórolhatsz vele hosszú távon. Ne feledd, az egész felületnek megfelelően szigetelve kell lennie, mert a rosszul hőszigetelt pontokon/felületeken keresztül könnyen kiszökik a meleg. Ilyenek például a régi nyílászárók, de a lábazaton és a mennyezeten keresztül is eltávozhat a drágán előállított hő.

Nézesd át a fűtési rendszert!

Az energiahatékonyság terén általában a hőszigetelés ugrik be elsőnek, pedig ezen túl is jó pár tényezőt figyelembe kell venni. Ilyen például a fűtési rendszered hatékonysága, ugyanis egy elavult vagy rossz karban lévő rendszer szintén komoly energiaveszteséggel működik. El lehet gondolkodni azon, hogy régi kazánunkat energiahatékonyabb, modern kondenzációs kazánra cseréljük, de a fűtésrendszer beszabályozásával és termosztatikus szelepek beépítésével szintén sokat spórolhatunk. 

A rossz minőségű, elavult szivattyúkat is érdemes lecserélni, mert rengeteg áramot tudnak fogyasztani. Keress fel egy szakembert, nézesd át a rendszert, és máris tisztábban látsz, mi az ami jól működik, és mibe érdemes esetleg befektetni!

Energetikai tanúsítvány: egy remek viszonyítási pont

Mi is az a korábban említett energetikai tanúsítvány? Ez a lakás zöldkártyának is nevezett okirat ma már az ingatlanok értékesítésének és 1 éven túli bérbeadásának jogilag előírt feltétele. Erre szakosodott és energetikai tanúsítvány kiállítására jogosult szakemberek és cégek, például az ETANUS készíthetik el, és az épületek energetikai paramétereit fejezi ki. 

A tizenkét, energetikai minőséget kifejező kategória mellett az energetikai tanúsítványok tartalmaznak korszerűsítési javaslatokat is, azaz látni fogod, milyen lépésekkel teheted költséghatékonyabbá az ingatlant. A potenciális vevők és bérlők számára pedig nagy segítséget nyújt a dokumentum, hogy lássák, milyen fűtési költségekkel számoljanak.

Óvatosan a szellőztetéssel!

A legtöbben szeretünk nyáron nyitott ablaknál ülve dolgozni vagy beszélgetni, miközben folyamatosan jár a levegő. Ahogy viszont hűvösebbre fordulnak a napok, már nem kivitelezhető a dolog – szellőztetni viszont kell! Ha azonban túl sokáig nyitva hagyjuk az ablakot, kihűlhetnek a bútorok és a falak, a fűtési rendszernek pedig vissza kell melegíteni őket, ami jelentős plusz költséget jelent. Inkább szellőztess naponta többször, körülbelül három percig. Ennyi idő alatt kicserélődik a levegő, és nem is veszítesz sok hőt!

Egy-két fok is sokat számít

Ha nincs otthon gyerkőc, nyugodtan megfontolhatod, hogy egy-két fokkal alacsonyabban tartod a hőmérsékletet. Ha felveszel egy pulcsit, egy melegítőalsót, máris ugyanott vagy, és jó pár százalékot spórolhatsz a számládon! Ha pedig okos otthonban laksz, és tudod külön szabályozni a helyiségek hőmérsékletét, még több opciód nyílik. A hálószobát például érdemes hűvösen hagynod, mert jobban tudsz aludni - de a konyhában sem kell feltétlenül, hogy 28 fok legyen.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását