2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Konténerekbe zárják a napenergiát

Újabb nagyméretű energiatárolót helyezett üzembe az E.ON Hungária Csoport, a zánkai létesítményt követően ezúttal a Tolna megyei Dúzson.
2021. szeptember 1. szerda 15:08 - HírExtra

A mobil tároló segítségével egyrészt sokkal gyorsabban és olcsóbban, több megújuló energiaforrás, például napelemes rendszer kapcsolható a villamos hálózatra. Másrészt a tárolók segítségével az energia rugalmasan, akkor használható fel, amikor arra éppen szükség van.

A jövő energiavilágában bárki lehet energiatermelő: a napelemes rendszereknek köszönhetően a vállalatok, kisvállalkozások mellett egyének, családok is termelhetnek energiát és betáplálhatják azt a villamos hálózatba. Az elmúlt években látványosan meg is nőtt a kereslet a környezettudatos és megtérülő beruházás iránt, egyre több területen, csarnokon, háztetőn látni napelemeket.  

Tavaly a magyarországi villamosenergia-termelés csaknem 15 százaléka már megújuló forrásból származott, és csak az E.ON Hungária Csoport szolgáltatási területén 4 év alatt húszszorosára nőtt a hálózatra csatlakoztatott naperőműparkok összteljesítménye. A következő időszakban ez a teljesítmény pedig még tovább nő majd. A meglévő hálózatot azonban eredetileg arra tervezték, hogy az erőművekben termelt áram eljusson az ügyfelekhez, így a szolgáltatók számára kihívást jelent, hogy napjainkban egyre több ügyfél áramot is termel. Erre a kihívásra az E.ON Hungária Csoport az Európai Unióban is egyedülálló megoldással válaszolt: akkumulátoros, mobil energiatárolókat tesztelt és helyezett üzembe két helyszínen.

Az EU támogatta

Az első 500 kW teljesítményű, 1200 kWh-s kapacitású energiatárolót az Európai Unió támogatásával megvalósuló, összesen 3,8 Mrd forint költségvetésű IElectrix projekt keretében Zánkán helyezte üzembe az E.ON, a közelmúltban pedig a Tolna megyei Dúzson adtak át egy 250 kW teljesítményű, 500 kWh-s kapacitású berendezést. A mobil energiatároló segítségével Zánka környékén kezelni lehet a nyári időszakban megemelkedett energiafogyasztásból eredő feszültségingadozást. 

Dúzs és környéke földrajzi adottságok szempontjából ideális naperőműves rendszerek telepítésére. A hálózaton a háztartási napelemes rendszerek mellett két nagyobb naperőmű is található, a megújuló energiaforrások további bővítése azonban a rendelkezésre álló szabad hálózati kapacitás hiánya miatt lelassult. A mobil akkumulátoros tárolók hozzájárulnak, hogy még több megújuló energiaforrást, napelemes rendszert kapcsoljanak a hálózatra a jövőben anélkül, hogy azok feszültségproblémákat okoznának. Az energiatárolók költsége akár 80 százalékkal is alacsonyabb lehet, mint egy hagyományos hálózatbővítésé. Utóbbi ráadásul több évig is tarthat, a tárolók telepítése viszont egyszerűbb, gyorsabb, az ügyfelek számára kedvezőbb megoldást jelenthet. 

Ez a jövő

„A klímasemleges energiaellátás felé vezető úton a napenergia az egyik legfontosabb építőelem, és az is marad. A megújulók fogadásához elengedhetetlen hálózati fejlesztéseink mellett egyedi, innovatív megoldásainkkal szeretnénk segíteni a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy profitálhassanak ebből a fejlődésből, és ott használhassák a zöldáramot, ahol azt megtermelik. Azért is büszke vagyok az energiatárolóinkra, mert segítik az ügyfeleinket abban, hogy költséghatékony és fenntartható energetikai megoldásokat vegyenek igénybe és partnereink legyenek egy zöldebb, fenntarthatóbb jövő kialakításában” – mondta Kiss Attila, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója.

A Dúzson és Zánkán átadott energiatárolók szükség esetén könnyen szállíthatók, telepíthetők és beüzemelhetők, így később akár át is helyezhetőek más helyszínekre, az igényeknek megfelelően.

Az E.ON Hungária Csoport elkötelezett a fenntartható jövő megteremtése és biztosítása iránt, ezért nemzetközi szinten vállalta, hogy 2030-ra minden tagvállalata felére csökkenti a károsanyag-kibocsátását, 2050-re pedig teljesen karbonsemleges lesz. 

A vállalatcsoport a megbízható és stabil áramellátás folyamatos biztosítása mellett a zöld energiára épülő, fenntartható megoldások alkalmazását helyezi előtérbe, és folyamatosan keresi a legújabb, innovatív megoldásokat. Az IElectrix projektben telepített energiatárolók ezeket a célokat támogatják. 

Forrás: avantgarde.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását