2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Párbeszéd: Orbán átveri a roma szavazókat

Álságos és cinikus a „roma kapcsolatokért felelős” kormánybiztos kinevezése - írja közleményében a Párbeszéd.
2021. augusztus 5. csütörtök 13:17 - HírExtra

Tordai Bence közleménye:

Orbán Viktor kormányának határozata szánalmasan átlátszó kísérlet a roma szavazók átverésére. A Fidesz 11 év semmittevése, Farkas Flóriánék kártevései, a nehezebben élőket és köztük sok romát sújtó politikája, sőt: a miniszterelnök és más vezető fideszes politikusok cigányellenes kirohanásai után próbálja visszahízelegni magát a cigány magyarok kegyeibe, háromnegyed évvel a választások előtt.

Mélyen sértő az a fideszes politika, amely hülyének nézi és eszköznek tekinti a romákat, amely érdemi politikai cselekvés helyett zsák krumplikkal és egy kormánybiztos kinevezésével próbálja megvenni a romák jóindulatát. A kormánybiztos feladatköre ugyanakkor beismerés: Orbán Viktor írásba adta, hogy kormánya eddig nem végezte el a romák érdekeit szolgáló alapvető feladatokat sem.

Úgy látszik, a Fidesz kutatásai is azt mutatják, hogy a romák körében, ahogy a társadalom egészében is, többségben vannak azok, akik kormányváltást akarnak. Mással nem lehet magyarázni azt a kormányhatározatot, amely szerdán jelent meg a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos kinevezéséről. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy nem a valódi elköteleződés vezeti Orbán Viktort, hiszen 2010 óta olyan politikát folytat, amely határozottan nem a 99% érdekeit szolgálja, sőt: azokat sújtották leginkább az embertelen fideszes intézkedések, akiknek leginkább szükségük lett volna a támogatásra. A megélhetésükért küszködő emberek, köztük a romák többsége az elmúlt 11 év vesztesei közé tartoznak, ezért érthető, hogy közülük is egyre többen fordulnak el a Fidesztől.

A kormánypárt romapolitikájáról mindent elmond, hogy a tökéletesen hiteltelen, méltatlan és alkalmatlan Farkas Flórián képviseli Orbán Viktort a cigány közösségek felé.

Mondhatnánk, hogy a valódi tettek helyett a romák csak szép szavakat kapnak a Fidesztől, de még ez se lenne igaz: emlékszünk, amikor a menekültválság közepette a Fidesz „600 éve beilleszkedni képtelen migránsoknak” bélyegezte cigány honfitársainkat, vagy amikor Orbán Viktor 2017-ben azzal utasította el az alapjövedelem bevezetéséről való gondolkodást, hogy azt „Magyarország etnikai viszonyai nem teszik lehetővé”.

Mindezek után kifejezetten sértő, hogy egy új romaügyi biztossal próbálják meg nem történtté tenni a 2010 utáni éveket. Nem kicsit megkésett, hogy most neveznek ki valakit, akinek az a feladata, hogy
 

- „koordinálja a magyarországi romákkal kapcsolatos társadalmi egyeztetést,

- ellátja a kormány és a roma nemzetiségi civil szervezetek kapcsolatának továbbfejlesztése érdekében szükséges feladatokat,

- javaslatot tesz a roma nemzetiségi civil szervezetek és a roma közösségeket támogató civil szervezetek támogatási rendszerének megújítására,

- kapcsolatot tart és egyeztet az országos és a területi roma nemzetiségi önkormányzatokkal,

- javaslatot tesz a romák esélyteremtésével kapcsolatos programokra és az ezek megvalósításához szükséges források bevonására,

- javaslatot tesz a 2021–2027 közötti európai uniós források esélyteremtést szolgáló hazai felhasználására,

- kezdeményezi, összefogja és koordinálja az országos, regionális és megyei szintű, romákat érintő együttműködéseket, együttműködési fórumokat, és

- felel a roma kisebbségek felzárkóztatási stratégiájának kidolgozásáért és végrehajtásáért.”

Ez hivatalos beismerése annak, hogy ezeket a feladatokat eddig egyáltalán nem látta el senki a Fidesz-kormányban, vagyis Orbánék egyszerűen elárulták és cserbenhagyták a romákat.

Mi a magunk részéről vállaljuk, hogy nem a következő választások előtt, hanem a kormányváltástól kezdve mindent megteszünk a romák és velük a 99% érdekeinek képviseletéért, a Párbeszéd Roma Műhelye 6+1 pontos programjának, valamint a közös ellenzéki romaprogramnak a megvalósításáért. Ehhez a legbiztosabb hátteret pedig egy Karácsony Gergely vezette kormány adhatja, ezért kérjük roma polgártársainkat, hogy vegyenek részt az előválasztáson és az országgyűlési választáson egyaránt, és támogassák a változás és jóvátétel politikáját képviselő jelölteket.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását