2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A családi házak népszerűbbek lehetnek, mint a téglalakások

A koronavírus és az új esztendő változást hozott az ingatlanpiacon is. Többek között, míg korábban a téglalakások iránt mutatkozott a legnagyobb kereslet, most a családi házak a legkedveltebb lakóingatlan-típusok. Hogy miért, azt az ingatlannet.hu derítette ki.
2021. július 30. péntek 16:17 - HírExtra

A karantén-hatás és az elvándorlás

A karantén ideje alatt az emberek átértékelték az otthon fogalmát. Voltak, akiknek a kijárási korlátozás időszakát egy erkély nélküli kislakásban kellett tölteniük és voltak olyanok is, akik élvezhették a nagyobb belterek és a saját udvar előnyeit. Az élmény hatására sokan igyekeztek lecserélni lakásukat egy tágasabb otthonra, lehetőleg kertes házra.

A lakások mellett azonban más is veszített a népszerűségéből, méghozzá Budapest. Az ingatlanvásárlók olyan házak iránt érdeklődtek leginkább, amelyek az agglomerációban helyezkednek el, így a belvárosból a kertvárosba vagy éppen egy távolabbi vidéki településre vándoroltak.

Eddig a home office lehetővé tette, hogy a munkahelytől sok-sok kilométerrel távolabb végezhessük a munkánk, az irodába történő visszatéréssel azonban változhat a helyzet. Amennyiben újra fontossá válik a munkahely közelség, úgy a belvárosi lakások ismét nagy népszerűségnek örvendhetnek. Egyelőre azonban azon vásárlók körében, akik a zöld környezet közelségét tartják fontosabb szempontnak, még a kertes házak a preferáltak.

A házak kereslete mellett, az áruk is növekedett?

A kereslet élénkülésével egyetemben az árak is erőre kaptak. A megyeszékhelyeinken a tavalyi év azonos időszakához képest most magasabbak a családi házak átlagos négyzetméter árai. Meglehet, hogy a koronavírus az elmúlt egy évben olykor-olykor visszább vetette az árakat, de összességében az árak emelkedéséről számolhatunk be.

Az ingatlannet.hu adatai szerint Kaposváron és Egerben 10% alatti, Pécsen, Nyíregyházán, Kecskeméten, Szombathelyen és Budapesten 10-20%, míg Békéscsabán és Zalaegerszegen 20% feletti a családi házak átlagos négyzetméter árának emelkedése az elmúlt egy évben. Mindez forintban kifejezve pedig 10-70 ezer Ft/m2-es drágulást jelent.

Ha pedig a vizsgált településeken a családi házak és a lakások áremelkedését hasonlítjuk össze – már ha éppen drágulás és nem áresés ment végbe – akkor azt mondhatjuk, hogy a családi házak gyorsabb ütemben drágultak, mint a lakások bármely típusai. Ez is a házak keresletének élénkülését jelzi számunkra.

Semmi sem tart örökké

Elképzelhető, hogy az idei év második felében kis mértékben tovább drágulnak a családi házak. Azonban azt is látnunk kell, hogy az egekbe szökött árak visszavethetik a tényleges vásárlások számát. Hiába mutatkozik nagy igény a családi házak iránt, ha az emberek nem képesek megfizetni azokat. Ebben az esetben pedig a lakóingatlan-típusok harcából az általában alacsonyabb átlagárral jellemezhető panellakások kerülhetnek ki győztesként – számolt be lapunknak az ingatlannet.hu.

Forrás: ingatlannet.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását