2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Nem igazán mozogtak az értékesítési árak az elmúlt hónapokban a X. és XVII. kerület ingatlanpiacán, ugyanakkor a kertes házak iránt jelentős a kereslet és a jó állapotú, jó adottságú ingatlanokat alku nélkül is elviszik a vevők.
2021. július 16. péntek 09:52 - HírExtra

Jelenleg egyértelműen keresleti piacról beszélhetünk, elsősorban a kertes, illetve kertkapcsolatos ingatlanokat keresik a vevők - jelezte Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Magyarázata szerint ennek oka a járványügyi korlátozásokban keresendő, ugyanis a kijárási korlátozások időszaka főleg a lakásokban élők számára jelentett komolyabb megpróbáltatást. Emellett az online oktatás, illetve munkavégzés miatt az emberek szemében felértékelődött az otthoni környezet jelentősége a munkahely megközelíthetőségével szemben.

Mindez persze érintette az árakat is, így az említett kertes és kertkapcsolatos ingatlanok esetében növekedés volt megfigyelhető, ugyanakkor az ingatlanpiac többi részén nem érzékelt nagyobb árváltozásokat a szakértő.

Itt megjelent az alku nélküli vásárlás, miközben a hirdetési és az értékesítési ár közötti különbség átlagosan most is 5 százalék körül alakul a két kerület ingatlanpiacán. Ugyanakkor akadnak olyan erősen túlárazott ingatlanok, ahol az alku mértéke eléri a 10-15 százalékot is.

Nincs alku

Ennek ellenére egyre kevesebb sikerrel próbálkoznak alkuval a vevők: sok esetben az eladók motivációjával, esetleg a továbblépési lehetőségeikkel adódnak problémák. Egy-egy kiugró mértékű alku ugyan előfordul a piacon, de az 5 százalékot is meghaladó mértékű árcsökkenés inkább csak a régebben hirdetett, nehezebben eladható ingatlanoknál jelenik meg.

Jelenleg mintegy 3-5 hónapos, átlagos értékesítési időről beszélhetünk, ugyanakkor Kántor Istvánné azt is hangsúlyozta, hogy ez csak az ingatlanközvetítő szakemberek véleményét elfogadó tulajdonosok esetében érvényes.

Amit most a legkönnyebben el lehet adni, azok a felújított, szépen karbantartott ingatlanok, közöttük is a kisebb lakások és a legalább kétszobás házak. Előbbiek csoportjába beletartoznak a garzonok a nappali plusz két hálószobás lakásokig, melyek alapterülete 30-65 négyzetméter között változik. A házak esetében pedig 60-100 négyzetméteres ingatlanokról beszélhetünk.

Ezekre is elsősorban rendezett környezetű, forgalomtól mentes részeken mutatkozik nagyobb kereslet. Ha ilyen adottságú ingatlant talál a vevő, akkor az gyakran alku nélkül, vagy csak jelképes, pár százezer forintos lefelé kerekítéssel kel el.

Hitel viszont van

Ez nem azt jelenti, hogy a vevők nagy mennyiségű készpénzzel vágnának bele az ingatlanvásárlásba, hiszen jelentős a hitel felhasználásával vásárlók aránya, különösen az első saját otthonukat keresők körében. Nem ritka a 20 milliós hitel egy 30 millió körüli ingatlan megvásárlása esetén, de többségében 10 millió körüli összeget vesznek fel a vásárlók - tette hozzá a szakértő.

Az újépítésű ingatlanok kapcsán Kántor Istvánné megjegyezte, hogy ezek megítélése változó: az állami támogatások maximális kihasználása érdekében előnyös lehet egy újépítésű ingatlan vásárlása, ugyanakkor az is érezhető, hogy sokan tartanak a határidők csúszásától, az építőanyagárak emelkedésének érvényesítésétől az árban, de leginkább a nem megfelelő minőségű kivitelezéstől.

Mindenesetre, aki újépítésű ingatlanban gondolkodik, jellemzően vagy a háromgyermekes családok számára is megfelelő, nappali plusz 4 hálószobás elrendezést, vagy pedig a két személy számára ideális nappali plusz 2 hálószobás, garázsos megoldást keresi, 80 millió forintig.

A szakértő végül kitért arra is, hogy a befektetők jelenléte most nem meghatározó a piacon, és azt lehet érezni, hogy a pár évvel ezelőtti kínálatot meghaladja a kiadó lakások száma. Ugyanakkor bérelhető kertes házakból vagy éppen kisállatokkal költözhető otthonokból óriási a hiány. Jelenleg egy 2-3 szobás panel bérleti díja a X. kerületben mintegy 120-140 ezer forint között alakul, de egy új és minőségi ingatlanért ennek akár dupláját is elkérheti a tulajdonosa.

Nagy változásokra a nyári hónapokban már nem számít a szakértő, de ha a hitelmoratórium véget ér, akkor a szeptembert követő két-három hónapban nagyobb mozgásra lehet számítani piacon - tette hozzá.

Forrás: Balla ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását