2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A selyem eredete

A selymet legkorábban az ókori Kínában dolgozták fel, ahol évezredekig titokban tartották, hogyan is készítik azt. Ezt a mindenki számára ismert selyemutakon hozták be a tehetősebb európai népek számára. Az anyagból készül ruházati cikkeket mindig is luxuscikknek tartották, ettől függetlenül szépen lassan egyre jobban elterjedt.
2021. július 9. péntek 16:14 - HírExtra

A selyem története

Az anyag általában a selyemlepke hernyójának a váladékát jelenti, ami tulajdonképpen egy textiliparban használt nyersanyag. Készülhet azonban vad- vagy éppen pókselyemből is, hiszen ma már ezek felhasználására is megvannak a megfelelő technikák. A selyemszövet típusai a következők lehetnek: kreppszatén, düsessz, kreppdesin, organza, szatén, pongé, twill és bourette.

A feldolgozásának eredete

Az első selyem termékeket az ókori Kínában készítették el először. Az ezekből gyártott különböző cikkeket a történelemből is ismert selyemutakon szállították be Európába, ahol mindig is luxusnak számítottak. Nem véletlenül tartották annyira becsben a vásárolt árukat. Egészen az 500-as évek közepéig várni kellett arra, hogy egy szerzetes a kontinensre csempéssze a petéket, ezzel megalapozva az itteni gyártást. 

Magyarországi felhasználás

Idehaza először 1680-ban honosították meg. Passardi Péter János volt az első, aki selyemhernyó tenyésztéssel kezdett el foglalkozni az országban. Nem sokkal később egyre több manufaktúra szakosodott a selyemáruk készítésére. Az első gyár az 1780-as években létesült Óbudán, amit pár évvel ugyanitt egy újabb követett. 

A selyem termesztése

Az előállítása és termesztése rendkívül körülményes, ráadásul a feldolgozása is igencsak sok munkaerőt kíván meg. A textílipari műveletekkel fonallá alakított anyagból szőnek, kötnek és hímeznek is. Ma már készülnek belőle ruhák, pizsamák, fehérneműk, de még dekorációs kellékek is. A selyem paplan választék is hatalmas, hiszen nagyon exkluzívnak számít, így egyre többen hajlandóak nagyobb összeget kiadni rá. 

Hogyan készül a selyem?

Bár a kínaiak igyekeztek sokáig megőrizni a készítésének titkát, manapság már tudjuk, hogy mire is van szükség az előállításához. Először eperfákat kell ültetni, majd azokat gondozni, ezt követően jöhet a selyemhernyók nevelgetése. A selyemszál legombolyítása a gubókról csak ez után történhet meg, amit pedig a már említett szövés követ. Az ázsiai nép a tavaszi hónapokban nevelgetik elő az állatokat, amikor az eperfákon megjelennek az első levelek.

Összegezve

A selyem eredete tehát egészen az ókori Kínáig nyúlik vissza. Hazánkban az 1600-as évekig kell várni arra, hogy valaki selyemhernyók nevelgetésével kezdjen el foglalkozni. Az első magyar gyár pedig közel száz évvel később, 1780-ban épült meg. Az anyag előállítása rendkívül időigényes és a feldolgozásához is rengeteg munkaerőre szükség volt. Még ma is nagyon exkluzív textilnek számít, ennek ellenére is sokan vásárolnak belőle készült termékeket. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását