2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Lejár a letelepedési kérvény határideje

Lejár szerdán a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok tartós letelepedési kérelmének benyújtására kijelölt határidő.
2021. június 30. szerda 10:03 - HírExtra

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött tizenegy hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos jogi elnevezéssel letelepedett státusért - kell folyamodniuk.
    
A folyamodványokat benyújtási határideje június 30., vagyis szerda azoknak az EU-állampolgároknak, akik 2020. december 31-ig életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában.
    
A letelepedett státus megszerzése szükséges ahhoz, hogy a jogosult uniós állampolgárok július 1-től, csütörtöktől is változatlan feltételekkel dolgozhassanak, tanulhassanak Nagy-Britanniában, és hozzáférhessenek az ingyenes brit egészségügyi ellátórendszer szolgáltatásaihoz és egyéb kedvezményekhez.
    
Az elbírálásig eltelő időszakban az is garantálja a megszerzett jogosultságok megtartását, ha a letelepedett státusra szóló folyamodványt a szerdai határidő lejártáig a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok benyújtják.
    
A kérvény benyújtásáról mindenki hivatalos igazolást kap, és ezt az igazolást lehet felhasználni a jogosultságok bizonyítására is. A folyamodvány elbírálásáig gyakorlatilag semmi nem változik azok számára, akik beadták a letelepedett státusra szóló kérvényüket.
    
Azoknak az EU-állampolgároknak, akik mindenben megfelelnek a nagy-britanniai letelepedett státusra jogosító feltételeknek, de lekésik a szerdai határidőt, lesz lehetőségük ezután is a kérvényezésre, de méltányolható indokokkal kell megmagyarázniuk, hogy miért a határidő után jelentkeznek, és a brit hatóságok minden ilyen esetben egyéni elbírálás alapján döntenek.
    
A tavaly december 31. előtt Nagy-Britanniában letelepedett EU-állampolgárok külföldön élő közeli hozzátartozói bármikor kérvényezhetik, hogy csatlakozhassanak Nagy-Britanniában élő családtagjaikhoz.
    
Mindez azokra az uniós állampolgárokra vonatkozik, akik 2020. december 31-ig törvényesen letelepedtek Nagy-Britanniában.
    
Az idei év első napjától az Európai Unióból és az unión kívüli országokból újonnan érkezőkre már más bevándorlási szabályozás érvényes, amely főleg a szakképzettség és az angol nyelvtudás alapján pontozásos kritériumrendszert alkalmaz a letelepedési kérelmek elbírálásához, függetlenül attól, hogy a kérelmező az EU-ból vagy máshonnan érkezett.
    
Az új szabályozás szerint ugyanakkor könnyített eljárással juthatnak nagy-britanniai letelepedési és munkavállalási engedélyhez a legrangosabb nemzetközi elismerések birtokosai, köztük a fizikai, a kémiai, a gazdasági, az irodalmi és az orvosi Nobel-díjjal kitüntetett tudósok és írók, a nemzetközi filmvilág Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas alkotói, a matematikai Nobel-díjnak is nevezett Fields-érem és a számítástechnológia Nobel-díjaként emlegetett Turing-díj kitüntetettjei.
    
Ugyancsak gyorsított letelepedési és munkavállalási eljárásra számíthatnak a nemzetközi zenei világ Brit Award- és Grammy-díjas sztárjai.
    
A brit belügyminisztérium legutóbbi összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül május 31-ig 5 605 800-an folyamodtak letelepedett státusért.
    
A tárca adatai szerint a brit hatóságok a múlt hónap végéig beadott és már elbírált kérvények alig 2 százalékát utasították el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását