2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Rendszerváltás a Múzeumok éjszakáján

A rendszerváltás időszakára fókuszálva mutatja be a korszak haderejét a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombaton a Múzeumok éjszakáján.
2021. június 25. péntek 14:08 - HírExtra

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum a "Fordulópontok - 30 éve szabadon" téma köré épülő programokkal várja idén a látogatókat.
    
A Múzeumok éjszakán az érdeklődők közelebbről is megismerkedhetnek az 1980-as és 1990-es évek magyar kézi lőfegyvereivel. A Magyar Néphadseregben és a Magyar Honvédségben rendszeresített típusokon felül bemutatják a magyar fejlesztők kis darabszámban készült fegyvereit, például a Gepárd-fegyvercsalád érdekes darabjait, valamint külföldi gyártók termékeit is.
    
Különlegességként meg lehet tekinteni az 1991-ben a Ferihegyi repülőtéren lefoglalt fegyverszállítmány egyes darabjait is. A csempészáru - mint írták - Augusto Pinochet tábornok, a chilei haderők akkori főparancsnokának jóváhagyásával, Chiléből, Budapest érintésével Horvátországba indult útnak, majd a lefoglalást követően a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményébe került.
    
Egyes eszközöket - felügyelet mellett - kézbe is vehetnek majd a látogatók - közölték.
    
Kizárólag a Múzeumok éjszakáján lesz látható egy olyan képzőművészeti kamarakiállítás is, ami a Magyar Néphadsereget a szocialista realista művészeten keresztül mutatja be, valamint a "sosemvolt hadsereg" egyenruháiból összeállított válogatást is tartalmazza. Az alkalmi kiállítás azokat a kísérleti, de rendszerbe végül nem került egyenruhákat mutatja be, amelyek egyrészt az 1980-as évek végének - "lényegében már megújulni képtelen" - Magyar Néphadseregét, illetve az 1990-es évek elejének - út- és hagyománykereső - Magyar Honvédségét reprezentálják - írták.
    
A nagyközönség számára 18 órától lesz látható a Piavétól a Donig, a Dontól a Dunáig című, megújult állandó kiállítás is. A Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum által biztosított, az 1918-1919-es évek legnépszerűbb híradósorozatának "Az Est Filmnek", nemrégiben a Filmarchívum raktárából előkerült eredeti kameranegatívjaiból négy, a korszakhoz és a témához kapcsolódó eddig elveszettnek hitt rekonstruált filmriportja több mint 100 év után először látható a megújult tárlatban - ismertették.
    
A budai Várban, a Kapisztrán téren található Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán haditechnikai bemutató is várja a látogatókat. Továbbá lehetőség nyílik kipróbálni katonai híradó eszközöket és "retro zenék és retro büfé kíséretében" megtekinteni a Retroszkóp Egyesület szocrelikvia gyűjteményét - közölte az intézmény.
    
A szombati Múzeumok éjszakán 18 órától éjjel 1 óráig várja a látogatókat a Hadtörténeti Múzeum. A programokról bővebb információ található a www.facebook.com/hadtorteneti.muzeum/ oldalon.
    
A rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható, zárt térben pedig kötelező a maszk viselése - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását