2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

7 eszköz, amihez nincs szükség jogosítványra

Manapság folyton azt hallhatjuk, hogy rengeteg jármű van az utakon. Ez a környezet szempontjából nem túl szerencsés, de szerencsére találhatunk pár környezetbarát megoldást, amikhez ráadásul jogosítvány sincs szükség. Az alábbiakban összegyűjtöttünk hét eszközt, amikhez nincs szükség jogosítványra.
2021. május 27. csütörtök 17:54 - HírExtra

Milyen járművek vezethetők jogosítvány nélkül?

Manapság már több olyan járművel és közlekedési eszközzel is találkozhatunk, amikhez nem kell már jogosítványt szerezni, mégis egyes daraboknak van akkora teljesítménye, mint egy kismotornak. Jogsi viszont nem kell hozzájuk.

Alapjában véve ezen a téren fontos megkülönböztetnünk azokat a járműveket, amiket csak saját erőnkből hajthatunk, illetve azokat melyek esetében elektromos, vagy benzines motor hajt. Motoros erővel bíró eszközök esetében fontos határérték a 300W-os teljesítmény, az ez alatti járművek esetében ugyanis nincs szükség jogosítványra.

1: Kerékpárok

Talán mondanunk sem kell, de a legkézenfekvőbb és egyben legsportosabb megoldás a jogosítvány nélküli közlekedésre, ha kerékpárral közlekedünk. Természetesen bár jogosítvány kötelezettség nincs, de a KRESZ szabályok ismerete mindenképp szükséges, így számos kellemetlenséget megelőzhetünk.

2: Elektromos kerékpárok

Az elektromos kerékpárok esetében már kisebb motorikus rásegítést is kapunk. Ezen a téren érdemes megkülönböztetnünk az e-bikeokat, illetve a pedelec elektromos kerékpárokat. Ezek között a legnagyobb különbség, hogy míg előbbi emberi hajtás nélkül is képes haladni, addig a pedelec típusok csak rásegítenek az általunk végzett hajtás közben. Legyen szó bármelyikről is egyik típus sem jogosítvány köteles, ha motorteljesítményük kisebb, mint 300W. Az elektromos kerékpárok általában beleesnek ebbe a kategóriába.

3: Elektromos robogók

Az elektromos robogók az L1e a járműkategóriába tartoznak. Ezen kategóriába tartoznak azon kétkerekű villanymotorral hajtott járművek, amelyeknek teljesítménye 300 és 4000W között van, tervezett legnagyobb sebességük pedig nem haladja meg a 25 km/h -át. Az elektromos robogók vásárlása jogosítvány nélkül lehetővé teszi tehát mindenki számára a hatékony városi közlekedést.

4: Segway

Segway igazi úttörőnek számított az elektromos közlekedésben. Kétkerekű, mégis könnyen kezelhető. Igaz, elég borsos ára van, így inkább a tehetősek engedhetik meg maguknak. Gyakran használják városnézésre is, előszeretettel csinálnak túrákat, hiszen városi közlekedésre nagyon praktikus, de érdemes odafigyelni a közlekedésre.

5: Elektromos roller

Az elektromos roller egyre elterjedtebb lett az elmúlt években, hiszen szintén városi közlekedésre tervezték. Napi szinten használható, inkább tekinthető a bicikli egyik megfelelőjének. Munkába, vagy suliba közlekedni vele gyors és olcsó megoldás lehet. A kényelmességi szint sem elhanyagolható, ugyanis végig ülhetünk is rajta.

6: Hoverboard

A hoverboard egy önegyensúlyozó jármű, ami szintén könnyen használható a mindennapokban. Kell hozzá pár nap gyakorlás, hogy elsajátítsuk a technikáját, viszont gyorsan oda lehet érni a célunkhoz vele. Jól menőverezhető és könnyű vele a megállás is.

7: Airwheel

Az airwheel hasonló a Segway-hez, vagy a Hoverboardhoz, viszont nagyon kicsi a helyigénye, így a zsúfolt helyeken is tudjuk használni. 10 kilométert könnyedén meg tudnak tenni egy feltöltéssel. Könnyű súlya miatt pedig hordozható és remekül tárolható egy szekrényben. Költségre viszont többet kell érte fizetnünk.

Összegezve

A jogosítvány nélküli közlekedésre tehát több ideális megoldást is találhatunk, melyek között kifejezetten városi és rugalmasabb felhasználási területre is találhatunk.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását