2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Mennyivel olcsóbbak forgalmas utak melletti lakások?

Nem könnyű értékesíteni a forgalmas útvonalak mellett fekvő lakásoka. A szakértők elmondása szerint az ilyen ingatlanok az átlagnál tovább maradnak a kínálatban, de van három olyan vevői csoport, mely nyitott rájuk.
2021. május 19. szerda 10:01 - HírExtra

De kezdjük ott, hogy mi számít jelenleg forgalmas útnak? Mint Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője elmondta, ingatlanpiaci szempontból forgalmasnak számít minden legalább kétszer kétsávos út, illetve azok az útszakaszok, amelyeken már napközben is számottevő a forgalom, nemcsak a reggeli, illetve az esti csúcsidőben.

Szintén ide sorolható minden olyan út, amelyen villamos közlekedik, illetve nagy a busz-, esetleg a troliforgalom. Ráadásul ezeken a forgalmas útvonalakon az átlagnál több üzlet és szolgáltató is működik, ami tovább fokozza a zajt és környezeti terhelést - tette hozzá a szakértő.

Az érdeklődők természetesen tisztában vannak a forgalmas utak mellett lévő ingatlanok hátrányaival. Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint a legtöbb vevő a zajtól tart, amikor egy ilyen ingatlan megvásárlását fontolgatja. Megemlítette, hogy nemrég egy forgalmas helyen levő ingatlan megtekintése során az érdeklődő zajmérővel érkezett az ingatlanba.

Szennyeződés, szellőztetés...

De nem csak a zaj okoz problémát, hiszen mint Balla Frigyes rámutatott: a forgalmas utak mellett fekvő ingatlanoknak a homlokzatuk is gyorsabban szennyeződik, nehezebb megoldani a szellőztetést és a ruhateregetést, illetve a megnövekedett forgalom statikailag is nagyobb terhet ró az épületre.

Előnyként értékelhető ugyanakkor, hogy a forgalmas utak mellett sok esetben jobb a tömegközlekedés és az infrastruktúra - jegyezte meg Rencsevics Mária. Így azok hajlandóak elsősorban ilyen ingatlanokba költözni, akik számára ez két fontos tényező. Viszont akadnak olyanok is, akik korábban is zajos környéken éltek, így már megszokták és kevésbé zavarja őket.

Balla Frigyes szerint a forgalmas utak mellett lévő eladó ingatlanokat általában a fiatalabbak és az idősebbek egy szűkebb rétege választja, részben eltérő okok miatt. Mint mondta, a fiataloknak vonzó az átlag feletti ellátottság, a jó közlekedés és a kedvező négyzetméterár, míg az idősebbeknek további előny mindezek mellett, hogy már nem annyira érzékenyek a zajterhelésre. Rajtuk kívül a lehetséges vevők körébe tartoznak még a kereskedelmi, üzleti célú vásárlók vagy befektetők, mivel irodáknak alkalmasak lehetnek ezek az ingatlanok.

Problémásabb

Mindenesetre az átlagnál nehezebb őket eladni. Rencsevics Mária úgy fogalmazott, hogy “egy forgalmas út mellett található ingatlan általában tovább szerepel kínálatunkban”, amihez Balla Frigyes hozzátette, hogy még akár túlkínálat is kialakulhat belőlük a szűk vevőkör miatt.

Ami persze az árakra is hatással van: Balla Frigyes szerint elmondható, hogy az ilyen ingatlanok kedvezőbb áron cserélnek gazdát a csendesebb helyen lévőkhöz képest, mivel az érdeklődök az objektív hátrányokra hivatkozva általában többet akarnak alkudni a már eleve valamivel alacsonyabb négyzetméterárból.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nagyon forgalmas helyen lévő ingatlanok a szakértő szerint akár 10-15 százalékkal is alacsonyabb áron cserélhetnek gazdát a csendesebb helyen fekvő ingatlanokhoz képest. Ugyanakkor Rencsevics Mária megjegyezte, hogy ha a tulajdonos hajlandó az árazásban figyelembe venni a nagy forgalom árcsökkentő hatását, akkor ezek az ingatlanok is eladhatóak.

Forrás: Balla Ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását