2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Tea és alkohol - elegáns párosok

Hidegben is, melegben is remek ital a tea. Hidegben is, melegben is kellemes ital az alkohol is. Nagyon sokféle hatásuk ismert, köztük van számos igazán kedvező. Innen aztán már korántsem merész lépés, hogy a teát és bizonyos alkoholokat megpróbáljuk összevegyíteni, hátha kitűnő italféleségeket alkothatunk így.
2021. május 17. hétfő 11:05 - HírExtra

Valószínűleg ezek a házasítások is szívet-lelket gyönyörködtetőek lesznek majd, hiszen az italok egyedi, nemes jegyei összeadódnak és feledhetetlen ízélménnyel jutalmazzák a kísérletező kedvűeket. Természetesen nem vad alkoholizálásra kívánok itt senkit sem buzdítani. Ellenkezőleg. Pár igazán ínyenc italféleségről essék itt most szó. 

Hogy feldobjuk a napot

Jég dupla whiskeyvel? Egyáltalán nem megvetendő gondolat. Már látom is lelki szemeim előtt, ahogy a csodálatos illatú és zamatú whiskey lágyan a jégkockákra csorog. Már a látvány is képes elandalítani. Ám lépjünk csak tovább!

Sokkal izgalmasabb, ha a zöld tea és whiskey kombóval is teszünk egy kísérletet. A zöld tea alkohollal való vegyítése során ugyanis a tea ismert hatásai felerősödhetnek. Jelen esetben kesernyés és kis fás ízt ad majd a whiskeynek. Egy adaghoz szükségünk lesz forró vízre, szálas vagy filteres zöld teára, jó fajta whiskeyre, mézre, citromlére és egy karika citromra. Igazán kellemes ital ételek mellé kortyolgatva, vagy csak úgy, megédesíteni az életet. Két dózis egy helyen.

Mentatea – kicsit másképp

A fodormenta - más néven zöldmenta - csodálatos gyógynövény, íze kellemes, mentolos. Európa nagy részén és Dél-Ázsiában őshonos. Gyógyászati célokra leveleit használják fel. Káros mellékhatása nem ismert, emésztést segítő és gyomorerősítő hatásait ellenben már igen-igen régóta kihasználjuk.

Teája köhögéscsillapító, antibakteriális, meghűlés esetén sokakon segített már. És a mojito koktél öt alkotóelemének egyikeként tartjuk számon. Ez a hagyományos kubai koktél tehát a fodormenta mellett fehér rum, cukor, lime-lé és ásványvíz hozzáadásával készül. Ha az alaprecept szerint készítik, nem is túlzottan erős ital. Ha egy kis mentateával még megbolondítjuk, igazán zamatos és frissítő nedűt kapunk. A mentateához nagyon jól illik még a rum vagy a bourbon is.

Teakoktélok

Sokféle teafajtát ismerünk, így hát számos lehetőség adódik, hogy a kamrában álló vagy ajándékba kapott alkoholos italokat kissé „feldobjuk” valamelyikkel. A fekete teáról, melynek előállítása során a levelek erősen oxidálódnak, s íze karakteresebbé válik, többen azt tartják, hogy kissé fanyar és kesernyés. Ezt jól ellensúlyozhatja, lágyíthatja a rum, ellenben a whiskey sokkal markánsabbá teheti az italt.

Erős fekete teára, cukorra és – természetesen – vodkára van szüksége annak, aki orosz teakoktélt szeretne készíteni. Cseresznyebefőttel díszítik és melegen tálalják. A teapuncs alapját is a fekete tea adja. Kell még hozzá cukorral kikevert tojássárgája és rum. Induljon hát az édes teakaland!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását