2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Megéri napelemes rendszerrel fűteni?

A technológia mai fejlettsége alapján megéri napelemmel fűteni? A kérdésre a válasz az elérhető technológiákat ismerve nem is olyan nehéz: Igen. Pár évtizede még nyitott ablak mellett időztünk lakásainkban, amíg az olcsó gáz dübörgött a kályhában, konvektorokban. Ez már a múlté, hiszen a fosszilis energia árai az egekben vannak, és semmi jele nincs az árak mérséklődésének.
2021. május 13. csütörtök 07:13 - HírExtra

Megállapítható, hogy ez nem is olyan nagy baj. Természetesen a magas energiaszámláknak senki sem örül, de az energiapazarlás megszűnése vagy annak visszaszorulása egyértelműen pozitív jelenség. Az energiahatékonyság mellett a tiszta környezet és a fenntartható életvitel mindennél fontosabbá vált, így a napelemes rendszer is.

Sokan úgy tekintenek a megújuló energiaforrásokra, mint a jelenlegi életünk megmentőire. Pedig “nincs új a nap alatt”, ahogy a mondás tartja. A régi építkezési szokások és életvitel a lehető legtakarékosabban használták fel az elérhető energiaforrásokat. A pazarlás egyáltalán nem volt jellemző. A házak vastag falakkal rendelkeztek, dél felé néztek az ablakok, és csak a hasznos helyiségekben fűtöttek elődeink.

Lehetőségek napelemes rendszerrel történő fűtésre

Nem tudjuk visszaforgatni az idő kerekét, de azt tudjuk, hogy elődeink hatékonyságát ma is elérhetjük. És a fentiek akaratával talán még túl is szárnyalhatjuk. A napelemes rendszerek minősége, hatékonysága mára már elérte azt a szintet, hogy könnyedén megoldható egy okosrendszerrel a fűtés-hűtés és a teljes háztartás ellátása, manapság pedig igen kedvező a napelemes rendszer ára.

Megéri a befektetést? Természetesen igen. Gondoljunk csak bele. A hagyományos fűtési rendszerek sem tudták egy fűtési szezon alatt visszahozni az árukat. Ugyanígy a napelemes rendszerek is hosszú távú befektetésnek számítanak. De hosszú távon tisztább, megbízhatóbb és szabadabb energiaháztartást eredményeznek számunkra. 

Élvezhetjük a villany- és/vagy gázszámlamentes, kellemesen meleg otthonunkat a legcudarabb telek során is. Ez az előny a napelemek egyszerű működési elvén alapszik.

Mennyit számít a megbízható napelemes fűtés?

Számtalan megoldás létezik már a lakóépületek energiaellátására és ezen energia felhasználásával a megfelelően hatékony fűtésre is (például hőszivattyú). A napelemes rendszerek csak a kezdeti lépésnek számítottak 40-50 évvel ezelőtt. A lakossági felhasználásban mára már eléggé elterjedtek, így mérhető különbséget mutathatunk ki az energiatermelés és környezeti hatás terén.

Mindenki, aki a napelemes fűtés megoldások mellett dönt, hozzájárul egy közös, szebb jövő és tisztább, élhetőbb környezet megvalósításához. Hisszük, hogy a jövő a Nap energiájának felhasználásában van. A megújuló energiaforrások közül a legbőségesebb és legkiszámíthatóbb a napsütés. Használjuk ki és élvezzük. Tegyünk jót az anyafölddel, adjuk vissza neki azt a sok jót, amit tőle kaptunk. Tisztítsuk meg környezetünket, és fűtsünk napenergiával. Ennek igazán eljött már a napja.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását