2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

2008 óta nem ugrott ekkorát az amerikai infláció

Jelentősen megugrott az amerikai infláció áprilisban az egy évvel korábbihoz képest. A fogyasztói árak 4,2%-kal emelkedtek az áprilisig tartó 12 hónapban, a márciusi 2,6%-ról 4,2%-ra.
2021. május 13. csütörtök 10:44 - HírExtra

Ekkor emelekedés az árakban 2008 szeptembere óta nem volt. Az amerikai munkaügyi minisztérium jelentése azon félelmek közepette készült, hogy a fogyasztói árak emelkedése a kamatlábak emelkedését eredményezheti, írja az ÁrfolyamTudós.hu.

Egyes elemzők szerint a számok emelkedését olyan átmeneti tényezők, mint a kínálati szűk keresztmetszetek okozhatják. Richard Clarida a Federal Reserve vezető tisztviselője szerdán azt mondta, hogy meglepte a vártnál nagyobb inflációs ugrás a múlt hónapban, de hangsúlyozta, hogy további adatokra lenne szükség ahhoz, hogy a központi bank elkezdje mérsékelni a könnyű pénzzel kapcsolatos politikáját. 

Clarida úgy véli, hogy az árak közelmúltbeli gyorsulásának nagy része átmeneti lesz, mivel a gazdaság feldolgozza a világjárvány idején kialakult keresleti és kínálati eltéréseket. Hozzátette azonban, hogy a politikai döntéshozók “nagyon szorosan” figyelemmel fogják kísérni a hosszú távú inflációs várakozásokat, és cselekedni fognak, ha azok felfelé kezdenek sodródni. Ha a Fednek igaza van, a gazdaság valószínűleg rendben lesz, de ha a központi bank téved, akkor annak nagyon súlyos következményei lehetnek.

Használt autók és élelmiszer

Az inflációt, amely az áruk és szolgáltatások árának növekedési ütemét méri, áprilisban elsősorban az autók és az élelmiszerek magasabb árai húzták felfelé.

A használt autók ára márciushoz képest 10%-kal emelkedett, ami a legnagyobb havi növekedés a feljegyzések kezdete óta. A munkaügyi minisztérium szerint ez a teljes ugrás több mint egyharmadát tette ki. Az autógyártók a világjárvány elején leállították a termelést, a kölcsönző ügynökségek pedig csökkentették a flotta vásárlásokat, ami a használt járművek hiányához vezetett. Most pedig a gazdasági élet újraindításával növekvő kereslet mutatkozik az autókra, hiszen sokan a tömegközlekedés helyett egészségügyi-biztonsági okokból is a személygépjárműveket választják.

Az élelmiszerárak is kétszer olyan gyorsan emelkednek, mint a világjárvány előtt. A benzin ára viszont közel egy év óta először csökkent. Az alacsonyabb árak azonban valószínűleg nem lesznek tartósak, mivel a nyáron egyre többen indulnak útnak, és a globális olajkereslet erősödik. Ha az élelmiszereket és a benzint félretesszük, az úgynevezett mag-fogyasztói árak áprilisban még erőteljesebben, 0,9%-kal emelkedtek. Ezzel az éves szintű ráta 1,6%-ról 3%-ra emelkedett, ami 26 éve a legmagasabb szint. A közgazdászok a mag-inflációs rátát a mögöttes infláció pontosabb mérőszámaként szorosan követik.

Beeső részvényárfolyamok

A jelentés hatására az amerikai részvények árfolyama visszaesett. A kedden világszerte tapasztalt veszteségek szerdán is folytatódtak, mivel a befektetők aggályai szerint a magasabb infláció arra késztetheti az amerikai központi bankot, hogy a vártnál gyorsabban emelje a kamatlábakat.

A záráskor a Dow 2,0%-os csökkenés után 33 587 ponton állt. Az S&P 500 2,14%-kal 4.063 pontra, míg a technológiai fókuszú Nasdaq index 2,7%-kal 13.031 pontra esett.

Rosszul is elsülhet

Márciusban Joe Biden amerikai elnök aláírta az 1,9 milliárd dolláros gazdasági segélytörvényt, amelynek értelmében a kormány 1400 dolláros csekket küldött a legtöbb amerikainak. Ez megtakarítások felhalmozásához vezetett, amelyeket most költenek el, ahogy a gazdaság újraindul, és ez az árakat felfelé hajtja.

Egyes közgazdászok szerint az USA az elmúlt évtizedek legsúlyosabb inflációs hullámának küszöbén áll. Aggódnak, hogy a hatalmas kormányzati ösztönző kifizetések hozzájárulnak a problémához, és azt mondják, hogy a Fed túlságosan nyugodt.

Azon túl, hogy ez a kamatemelés várakozás a pénzpiacokra negatívan hatott egy tényleges kamatemelés visszafoghatja a bimbózó gazdasági fellendülést, ezzel pedig hosszabb negatív hatást válthat ki.

Forrás: ÁrfolyamTudós.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását