2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Állami támogatások diákoknak? Mutatjuk a lehetőségeket!

Te tisztában vagy azzal, hogy diákként milyen állami támogatásokat vehetsz igénybe? Vagy ha nem vagy diák, de gyermeked már egyetemre készül, vagy épp ott is tanul már, tudod, mik a lehetőségei?
2021. április 21. szerda 08:34 - HírExtra

Feltehetően, aki épp nagykorúvá vált, az nem épp a pénzügyeire helyezi a legnagyobb hangsúlyt. Bár erre is látunk ellenpéldákat szép számmal. Ebben a cikkben segítek kicsit eligazodni a lehetőségek között, hogy tudd, mire számíts, milyen állami támogatást tudsz igénybe venni diákként.

Ha állami támogatás diákoknak, akkor diákhitel!

2021-ben immár 20 éves a diákhitel, melyet 2001-ben vezetett be az állam. Hatalmas előnye van ennek a hiteltípusnak a normál piaci kölcsönökhöz képest, ami nem más, mint a kamatozása. Sokkal kedvezőbb kamatozással bír, mint a piaci társai. Jelenleg immár három típusú diákhitel közül választhatsz diákként.

A Diákhitel1-et szabad felhasználásra lehet felvenni, azaz nincs megkötés, hogy mire kell költened. Ezzel szemben a Diákhitel2-nél már van megkötés: kizárólag képzési költségekre fordítható ez a típus. Emellett ott van még a Diákhitel Plusz is, mely szintén egy szabad felhasználású kölcsön, amit arra költesz, amire akarsz.

Az 1-es típus esetén szemeszterenként 750.000 Ft igényelhető, aminek kamata 1,99%. A 2-es típusú ezzel ellentétben teljesen kamatmentes, így ha kiürül a kassza, kiváló lehetőség az utánpótlásra. A Diákhitel Plusznál összesen 500.000 Ft vehető fel.

A törlesztések úgy alakulnak, hogy a Diákhitel1-et és 2-t akkor kell elkezdeni, ha elhelyezkedtél a munkaerőpiacon. Viszont, ha ez nem történne meg 45 éves korodig, akkor 45 évesen már el kell kezdened a visszafizetést. A Diákhitel Plusz esetén a felvételt követi egy 1 éves türelmi idő, utána viszont el kell kezdeni törleszteni.

Ha már lassan diplomázol

Már lassan végzel a felsőoktatásban, de kíváncsi vagy, hogy milyen egyéb támogatásokra lehetsz esetleg jogosult? Akkor ajánlom figyelmedbe a családalapításhoz jelenleg legjobb hitelt, mely a babaváró hitel nevet kapta. Nem véletlen a megnevezés, ugyanis ez egy kamattal terhelt kölcsön, ha nem születik meg a vállalt gyermeked. Ezen állami támogatás lényege, hogy 10 millió forintot felveszel, szabad felhasználásra, amiért 5 éven belül vállalod, hogy megszületik a gyermeked. Ha teljesíted, akkor kamatmentesen tudod visszafizetni a támogatást, ha nem teljesíted, akkor kamat lesz felszámolva.

Emellett érdemes az öngondoskodásba is belekezdeni, melyet idősebb korodban meg fogsz magadnak köszönni. Nyugdíjbiztosítás, nyugdíj-előtakarékosság, önkéntes nyugdíjpénztár, hogy csak párat említsek, aminek érdemes utánajárnod. Minden típus közös előnye, hogy minden befizetett 1000 Ft mellé 200 Ft-ot hozzátesz az állam.

Ne felejtsük el az ösztöndíjakat sem

Évtizedek óta kiválóan működik az ösztöndíjrendszer. Igényelheted szociális alapon, de kaphatod tanulmányi eredményeid alapján is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását