2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A DOT szám és a gumik élettartamának rejtélyének nyomában

A gumik falán számos karakter és jelölés található, ezek közül az egyik a DOT szám. Hogyan lehet ezt megtalálni és pontosan mit is jelöl? Öntsünk tiszta vizet a pohárba!
2021. április 15. csütörtök 17:38 - HírExtra

Hogyan található meg a DOT szám az autógumin?

A nyári és a téli gumi esetén is azok oldalfalán szerepel a DOT szám. Könnyű megtalálni, a DOT feliratot kell keresni. Ezt követően kétszer négy karakter áll, majd jól elkülönülve következik négy számjegy, ami a gumi gyártási idejéről árulkodik.

Az első kettő ezek közül a gyártási év hetét jelöli, a második kettő segítségével a gyártás évét lehet meghatározni. Bár nem egy rakétatudomány ezen információ ismeretében kikalkulálni, mennyi idős az adott abroncs, az interneten létezik DOT szám kalkulátor. Az adott rubrikába begépelve a négy számjegyet a rendszer kiírja hétre pontosan, hogy mennyi idős a gumi.

Van a gumiknak szavatossága?

A Magyar Gumiabroncs Szövetség közleményben hívta fel az autósok figyelmét, hogy a megfelelően tárolt gumik évekig meg tudják őrizni minden pozitív tulajdonságukat. Azok az abroncsok, amiket még nem szereltek fel egyetlen autóra sem, nem tettek velük egyetlen métert sem, öt év múlva is éppen olyan jellemzőkkel bírnak, mint amikor előállították őket.

Most 2021-et írunk, de ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül 2021-es abroncsokat kell keresni az online gumikereskedések kínálatában. Egy 2018-as vagy egy 2019-es gumi éppúgy megfelelő választás lehet.

Egy adott dátum előtt legalább három, de legfeljebb öt évvel ezelőtt gyártott abroncsot, legyen az akár téli gumi akár nyári gumi, a szakma új abroncsnak nevezi. A három éven belül gyártott abroncsokat frissen gyártottként tartják számon, nem téve különbséget a között, hogy pontosan hány hónapja gördültek le a gyártósorról.

Leselejtezendő az öt évnél idősebb téli gumi?

Nem. Amennyiben a gumikat jó körülmények között tárolják, azaz védik a szélsőséges időjárási körülményektől, úgy a fagyoktól, mint a tűző naptól, öt éves koruk felett is forgalomba hozhatók. Kötelező azonban precízen feltüntetni, mennyi idő van hátra még az adott garnitúra élettartamából.

Egy még nem használt hatéves abroncs esetében ez a szám négy esztendő, de akár egy kilencéves szett is árusítható azzal a kitétellel, hogy jelezni kell a vásárlók felé, hogy egy évig lehet már csak közlekedni velük.

Ötéves koruk után minden esztendőben minimum egyszer szükséges megvizsgálni, hogy alkalmasak-e a továbbiakban is betölteni szerepüket.

Tíz év után semmiképp sem használhatók a gumik?

Sajnos tíz év olyan hosszú idő, amely alatt a gumik akkor is elveszítik rugalmasságukat, ha nem használták őket és rendkívül odafigyeltek arra, hogyan tárolták őket. Ezek az abroncsok akkor is hasznavehetetlenek, ha teljesen épnek tűnnek, rendelkeznek a minimális profilmélységgel, és a futófelület-kopásjelző sem bukkant még felszínre.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását