2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Jó levegő, minőségibb élet?

Egy nagyvárosban élő embernek az abból fakadó életmód miatt nincs lehetősége folyamatosan friss, oxigéndús levegőt szívni. Egy vidéki ember esetén kicsit jobbak az esélyek, főleg, ha fák, erdők ölelésében élheti életét, ahol jóval frissebb és kevésbé szennyezett a levegő.
2021. április 14. szerda 14:26 - HírExtra

Globális probléma, és ahogy a természet kompenzál

A jó levegő többnyire tiszta, kevés egészségre ártalmas anyagot tartalmaz. Ilyen szempontból a magashegyi ózondús levegő a legideálisabb, amit sokszor orvosok is javasolnak. Az ózon egy hármas oxigénmolekula (O3), ami ha például káros baktériumokkal, vírusokkal kerül kapcsolatba, egy kölcsönhatásnak köszönhetően elpusztítja azokat. 

Ám bárhol legyünk, mikroorganizmusok mindenhol vannak. A kinti levegőt szennyezhetik az ipari gőzök, a kipufogógáz, a termőföldeken használt vegyszerek, amiket a levegőbe kerülve belélegzünk. 

A természetben működik egy tökéletes „szűrőrendszer”. A kinti levegő természetes úton a csapadék által tisztul meg. Ezért is jó hír, ha egy pollendús vagy erősen légszennyezett időszakban esővel kecsegtetnek a meteorológusok. Csapadék során a különböző mikroorganizmusok kitisztulnak, a talajba, vizekbe kerülnek. A talajbaktériumok a talajba kerülő vagy eső formájában visszajutó növényvédő szerek káros hatásait képesek enyhíteni és idővel megszüntetni azokat. Hozzájárulva így a levegő és talaj tisztulásához.

A levegőminőség javításának otthoni formái

Mivel nem költözhet mindenki vidékre, esetleg magas hegyekbe, ezért otthonunkba kell elhozni a tiszta levegőt valamilyen formában. 

Otthonunk és munkahelyünk, ahol időnk nagy részét töltjük egy zárt közeg. Mint ahogy a kinti légszennyezésnek vannak felelősei, úgy benti források is léteznek. A szőnyeg például kiválóan megfogja az állatszőrt, jó telephelye a poratkáknak, visszahullik rá a fűtés által levegőben cirkuláló por és az ahhoz kötődő mikroorganizmusok.

Zárt közegben nemcsak kizárhatunk dolgokat, hanem bent is tarthatunk. Ez viszont kedvezhet a nemkívánatos betolakodóknak is. A hangsúlyt ezért célszerű a megelőzésre, a kockázatok csökkentésére helyezni. Ennek eszköze lehet a rendszeres takarítás, de egy légtisztító eszközzel is sokat javíthatunk a problémán.

Mennyire hatékonyak a légtisztító eszközök?

Amikor választunk, nyilván fontos, hogy takarítható legyen a szűrője. Fontos lehet még a kapacitás, hogy csendes legyen, és vannak termékek, amiket kifejezetten asztmásoknak, allergiásoknak ajánlanak.

A levegőszűrő berendezések hatásosnak bizonyulnak a porral, pollenekkel, penészgombával, cigarettafüst és egyéb lakásban keringő szagokkal szemben. Az Airfresh oldalán az FG-Tech Kft. légtisztító gépei közül lehet válogatni, illetve magyarországi képviseletként a német Aktobis gyártó termékei közül is szemezgethetünk.

Az e-nano szűrők és a HEPA és ULPA szűrők penész-, gomba- és pollenszűrők, az ionizáló és aktív szén a szagokat, gázokat képes semlegesíteni, az UV lámpa a vírusokat és gombákat ártalmatlanítja. Az ózongáz pedig akár 50-szer hatékonyabb, mint a klór.

Egy kis lépést jelentenek ezek a készülékek ahhoz, hogy legalább otthonunkban szabadon fellélegezhessünk.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását