2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Itt a vasút reneszánsza

Az Európai Parlament és a Tanács határozatában hivatalosan is az Európai Vasút Évének nyilvánította a 2021-es esztendőt. Az Európai Bizottság és a portugál EU-elnökség szervezésében március 29-én rendezték az egész éves kampány hivatalos megnyitóját.
2021. március 30. kedd 10:01 - HírExtra

A Covid19 világjárvány miatt online formában zajlott esemény „modern vasúti szolgáltatások” panelbeszélgetésén dr. Homolya Róbert, az Európai Vasúti és Infrastruktúra Vállalatok Közössége (CER) alelnöke, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület elnöke leszögezte, hogy a vasút egyetlen lehetősége intelligens, digitális és átfogó megoldásokkal megújulni.

 A vasúti ágazat első számú szakmai érdekvédelmi szervezete, a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület üdvözli a Vasút Európai Évének indulását, hiszen egy olyan közlekedési módra helyezi a hangsúlyt, amely komoly tapasztalattal rendelkezik az éghajlat-semlegesség, az energiahatékonyság és az innováció terén. A Vasút Európai Éve egyedülálló alkalom arra, hogy végre olyan jogi keretet hozzanak létre Európában és Magyarországon, amely megfelel a vasúti szektor fejlesztési igényeinek.

A hivatalos indítás az ágazat számára kritikus időben érkezik. A Covid19 világjárvány gazdaságra gyakorolt hatása miatt. A kormányok már dolgoznak az ágazat helyreállításához és jövőbeni fejlődéséhez szükséges intézkedéseken. 

A 2021-es év az Európai Vasút Évévé nyilvánításának célja a vasúti közlekedés előmozdítása az európai zöld megállapodás célkitűzéseivel – többek között a fenntartható és intelligens mobilitással – összhangban. Európai szinten megvalósuló projektek, viták, rendezvények, kiállítások és kezdeményezések révén az Európai Vasút Éve Európa-szerte előmozdítja a vasút mint vonzó és fenntartható közlekedési mód megismerését a polgárok, a vállalkozások és a hatóságok számára, hangsúlyozva annak uniós szintű és innovatív dimenzióját.

Megnyitó beszédében Adina Vălean Közlekedésért felelős európai biztos elmondta, hogy a szeptemberben útjára induló és egész Európát bejáró Connecting Europe Express (Európát összekötő expressz) kiváló példaként szolgál majd a vasút összekovácsoló erejére.

A hazánkon is keresztülhaladó szerelvény két fontos állomást ejt majd útba Magyarországon, az előzetes tervek szerint Budapestet és Sopront. 

A klímavédelem miatt is fontos

A közlekedés az Európai Unió üvegházhatásúgáz-kibocsátásának egynegyedéért felelős, és ez az arány egyre nő. Ezért az Európai Bizottság 2019 decemberében felvázolta azt az európai zöld megállapodást, amely a fenntartható és intelligens mobilitásra áttérés felgyorsítására szólít fel. A klímasemlegesség eléréséhez a közlekedésből származó kibocsátások 90 százalékos csökkentésére van szükség 2050-ig. Ennek megvalósulásához különösen fontos, hogy a jelenleg 75 százalékban a közutakon zajló szárazföldi áruszállítás legalább fele a vasúton bonyolódjon 2050-re.

A vasútnak jelentős szerepet kell játszania a közlekedésből származó kibocsátások csökkentésének felgyorsításában, mivel ez az egyik leginkább környezetbarát és energia-hatékony közlekedési mód; ugyanakkora távon sokkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint a közúti vagy a légi közlekedés. A növekvő szállítási volumen ellenére 1990 óta szinte folyamatosan csökkent a vasút szén-dioxid-kibocsátása: 2016-ban az összes közlekedési módból származó szén-dioxid-kibocsátásnak csupán 0,5 százalékát tette ki. Emellett a vasút a teljes uniós közlekedési ágazat energiafogyasztásának mindössze 2 százalékáért felelős, miközben 2016-ban az összes szállítási mód viszonylatában vasúton valósult meg az áruszállítás 11,2 százaléka, továbbá a személyszállítás 6,6 százaléka.

Megújúló energiából

A vasút jelentős részben már most elektromos, és egyre nagyobb mértékben használ megújuló energiaforrásokat. Továbbá a vasúti személy- és áruszállítás arányának növelése hozzájárul a forgalmi torlódások és balesetek csökkentéséhez is. Ugyanakkor a teherszállítás terén a 2011. évi csúcs (19 %) óta a vasút részaránya az uniós szárazföldi áruszállításban 16,65 százalékra csökkent 2017-ben. Szükséges tehát, hogy a vasút vonzóbbá váljon az utazók és a vállalkozások számára.

Hazánk több mint 7200 kilométeres vasúthálózatán naponta 3400 vonatszerelvény közlekedik. Ezek 2019-ben 52,27 millió tonna árut és a budapesti kötöttpályás hálózattal együtt összesen 1046 millió utast szállítottak. Homolya Róbert elmondta, hogy „a további fejlődéshez nem csupán az olyan korszerű megoldások alkalmazása elengedhetetlen Európa-szerte, mint az Egységes Európai Közlekedésirányítási Rendszer (ERTMS) vagy a digitális automatikus vagonkapcsoló rendszer (DAC), hanem a vezető döntéshozók részéről is nélkülözhetetlen az eddiginél jóval eltökéltebb szilárd elhatározás a vasút vezető szerepének megvalósításához. A szükséges anyagi forrásokat pedig a Covid19 okozta gazdasági újjáépítés részeként kell beépíteni a gazdaságélénkítő csomagokba.”

A vasút térnyerését célozva természetesen hazánkban is megannyi program zajlik majd az Európai Vasút Éve jegyében, valamint a HUNGRAIL útjára indítja #VÁLTSVASÚTRA kampányát, hogy minél többen válasszák a jövőt jelentő, gyors, fenntartható, biztonságos és intelligens vasutat. A #VÁLTSVASÚTRA küldetése a hazai vasútvállalatok bevonásával mindenkihez eljuttatni az Európai Vasút Éve üzeneteit, megismertetni és tudatosítani a vasút előnyeit. Ezáltal a HUNGRAIL utasokat ültet és árut pakol át a közútról a vasútra, megteremtve a fenntartható közlekedés alapjait.

Forrás: Hungrail
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását