2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Újra javult a német üzleti hangulat

Az előző havihoz képest váratlanul nagymértékű javulással, a koronavírus-járvány előtti szintre tért vissza márciusban az üzleti hangulat Németországban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének pénteki jelentése alapján.
2021. március 26. péntek 12:09 - HírExtra

Márciusban 96,6 pontra emelkedett a várt 93,2 pont helyett a februári 92,7 pontról az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe.
    
Hasonló értéken legutóbb tavaly februárban állt az index, 96,0 ponton, még a koronavírus-járvány kitörése miatt bevezetett korlátozások előtt. A mostaninál magasabb szintet pedig 2019 júniusában ért el legutóbb az index. Tavaly márciusban a járványvédelmi korlátozások miatt 85,9 pontra, majd áprilisban 74,2 pontra, tavalyi mélypontjára esett a mutató. A szeptemberben elért 93,2 pontig az index folyamatosan emelkedett, majd a korlátozások második hulláma miatt ismét visszaesett.
    
Az index összetevői közül a kilátások megítélését tükröző mutató 100,4 pontra emelkedett márciusban a februári 95,0 pontról. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató pedig 93,0 pontra 90,6 pontról.
    
A feldolgozóiparban a februári 16,4 pontról 24,1 pontra emelkedett az index. Javult a vállalatok helyzetmegítélése, várakozásaik pedig a legmagasabb optimizmust mutatták 2010 novembere óta. A kereslet feldolgozóipari ágazatban növekedett, ami a teljes gazdaságra kiterjedő fellendülés előjeleként szolgál.
    
A szolgáltatóipari ágazatokban is javult a hangulat, az index az előző havi mínusz 2,2 pontról 6,5 pontra emelkedett márciusban. A szolgáltatóiparban mind az aktuális helyzet, mind a kilátások megítélését tekintve. Az informatikai szolgáltatások terén kifejezetten biztató a hangulat, a szállodaiparban, turizmusban és vendéglátásban pedig továbbra is rossz, de javult az előző havihoz képest.
    

A kereskedelemben mínusz 14,6 pontról mínusz 1,4 pontra javult a mutató. Nagy általánosságban mind az aktuális helyzet, mind a kilátások megítélése nagymértékben javult. A kiskereskedelemben azonban továbbra is rossznak ítélik meg a helyzetüket a vállalkozások, bár kevésbé mint az előző hónapban. Kivételnek számít azonban a szupermarketek, a kerékpár kereskedők és a virágkereskedők helyzete.
    
Az építőiparban a hangulatindex pozitív tartományba tért vissza, mínusz 2,8 pontról plusz 2,3 pontra. Az aktuális helyzet megítélése egy éve a legjobbnak bizonyult de javult kissé a kilátások megítélése is.
    
A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) mintegy 9 ezer vállalkozás bevonásával készíti el havi rendszerességgel minden gazdasági ágazatot felölelő hangulati felmérését. Az index számítása a pozitív és negatív értékelések arányát veszi figyelembe a 2015-ös alaphelyzethez viszonyítva.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását