2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ázsia már látja a fényt az alagút végén

Segíti-e a Biden elnökség az amerikai talpra állást, milyen hatással vannak a szabályozások az ázsiai országokra, mikor nyit újra Európa? A Fidelity alapkezelői csapata megvizsgálta, mi a világ főbb régióinak (USA, Európa és Ázsia) piacain uralkodó helyzet.
2021. március 10. szerda 10:15 - HírExtra

USA

Biden elnök beiktatásával elmúltak az USA elnökválasztásához kapcsolódó kockázatok. Váratlan fordulatként a georgiai választás második fordulójában a demokraták győztek, így Biden bár csak éppen hogy, de a Kongresszusban is többséget szerzett, mellyel megnyílt az út a nagyobb mértékű költségvetési ösztönzők bevezetése előtt. Ezek várhatóan két szakaszból állnak majd: az 1,9 ezer milliárd dolláros Covid-19 segélycsomagból, melyről még nem született végleges döntés, és egy infrastrukturális és egészségügyi csomagból, melyet az év későbbi szakaszában indítanának útjára. Mindez a Covidhoz kapcsolódó segélyprogram 900 milliárd dolláros negyedik, 2020. decemberi fázisán felül értendő, mely szerintünk elég volt annak elkerüléséhez, hogy az USA 2021 elején W-alakú „double dip” recesszióba sodródjon.

Bár a Covid-19 történet még koránt sem ért véget, az USA más országoknál előrébb jár a vakcinák elosztása terén, és az átoltottsági arány is javul. A Fidelity elemzőinek véleménye szerint az USA elnökválasztásához kapcsolódó kockázatok megszűnése, a további fiskális stimulus reménye és a kedvező oltási kilátások miatt az USA korai és potenciálisan erőteljes talpra állásnak néz elébe. Ezt támasztják alá a közelmúltban lezajlott névlegeshozam-változások, melyek hátterében inkább a break-evenek, mint a reálhozamok állnak. 

Ázsia

Mivel az ázsiai gazdaságok a jelek szerint hatékonyabban kezelik a Covid-19 járványt, mint nyugati társaik, és így hamarabb tudtak visszatérni a növekedési pályára, a kínai jegybank által közzétett legutóbbi Total Social Financing (TSF) mutató arról tanúskodik, hogy a kínai gazdaság megkezdte az átmenetet a hawkish monetáris politika felé, aminek vélhetően az ázsiai magas hozamú kötvényeket érintő következményei is lesznek. 

Az erős TSF-mutatót az ázsiai magas hozamú kötvények vonatkozásában kedvező tényezőnek tartja a Fidelity, és szoros figyelemmel kísérik a további fejleményeket is. A negatív hitelimpulzus nem csak a kötvényeket érinti, hanem a kínai részvényekkel kapcsolatos aggodalmak (kínai cégek kivezetése az USA tőzsdéiről, a kínai tech-papírokat érintő amerikai szabályozói kockázatok) sorát is gyarapítja.

A szabályozói szigorítás és az egyre sokasodó aggodalmak ellenére úgy vélik, hogy a kínai fundamentális adatok és értékeltségek vonzó, kockázattal korrigált hozamokat kínálnak, ha ezek a papírok egy diverzifikált portfólióban kapnak helyet.

Európa

A jelentős új esetszám miatt az európai országokban további korlátozásokat vezettek be, ami 2021 első negyedévére megnövelte a W-alakú recesszió kialakulásának kockázatát. A vakcinák elosztásában Európa igen vegyes képet mutat: Franciaország jelentősen le van maradva a többi ország mögött, ami az újranyitás késedelméhez vezethet azokon a helyeken, ahol megszüntetik a korlátozásokat és megkezdődne a talpra állás. Ezért az európai részvényekhez semlegesen állnak hozzá a Fidelitynél, és inkább a rövidebb futamidejű kötvényeket részesítik előnyben.

Globális szemszögből

Az alapkezelői csapat a globális régiók növekedési kilátásait pozitívan ítéli meg, mivel a piacok tartós talpra állással számolnak – annak ellenére, hogy azért még komoly kockázatok is fennállnak, például a vírus mutálódása, a vakcinák akadozó elosztása, az elhúzódó korlátozások és az emelkedő reálhozamok. „Jelenleg a részvények felülsúlyozottak a portfóliónkban, mivel ahogy megállapítottuk, éppen egy ciklus eleji talpra állás zajlik, annak eredményeképp, hogy a vállalati jövedelmek, a vakcinák kibocsátása és az USA költségvetési politikájának részletei egyre biztosabbá válnak. A Brexithez és a georgiai választásokhoz kapcsolódó kockázatok is eloszlottak”- magyarázza Al-Hilal István, a Fidelity International közép-európai igazgatója. 

A kötvényeket általánosságban semlegesen ítélik meg: a szoros kötvényértékeltségekkel pozitív fundamentális adatok állnak szemben. Ebben az alacsony hozamú környezetben a magas hozamú és a feltörekvő piaci kötvényeket részesítik előnyben a befektetési minősítésűekkel szemben. A továbbra is támogató szabályozói környezetnek köszönhetően a durációt készpénzből finanszírozzák.

Ebből adódóan – és mivel a globális növekedési és szabályozói dinamikát is kedvező színben látják – a Fidelity elemzői úgy vélik, a portfóliók kockázatának részvényekkel történő növelése, a kötvények arányának fenntartása és a duráció csökkentése a legcélravezetőbb módja annak, hogy megfelelően diverzifikált portfóliókkal a legkedvezőbb, kockázattal korrigált hozamokat érjünk el.

Forrás: Fidelity
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását