2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Történelmi találkozása után Ali Al-sistani siita nagy ajatollahhal Ferenc pápa az Irakban honos vallási felekezetek képviselőivel találkozott vasárnap Ábrahám szülőföldjén, a ninivei Urban – számolt be róla a Magyar Békekör.
2021. március 7. vasárnap 13:15 - HírExtra

„Rajtunk múlik, hogy tisztázzuk a félreértéseket, és ne hagyjuk, hogy a fénylő eget a gyűlölet fellegei borítsák be” – mondta a muszlim, a zsidó, a jazidi és a keresztény közösség képviselői előtt. Arra kérte őket, hogy tartsanak távolságot a fundamentalistáktól és a terrorizmussal szemben. „Ellenségeskedés, szélsőségesség, erőszakosság nem fakadhat vallásos ember lelkéből, mert mind-mind a vallás árulója” – mondta. „Isten könyörületes, és a legnagyobb káromlással ér fel nevében gyűlölni a testvért” – szögezte le.

„Mindegyik etnikai és vallási közösség megszenvedte a terrorizmust. Különösen a jazidikre gondolok most, akik sok-sok férfit sirattak el, akiknek sok ezer nőjüket, lányukat, gyermeküket rabolták el, rabszolgának adták el őket, fizikailag bántalmazták és erőszakkal megtérítették őket. Imádkozzunk, hogy hazatérjenek, akiket szét fújt a szél, és akiket elraboltak szeretteiktől. Imádkozzunk, hogy mindenütt elismerjék és tiszteletben tartsák a lelkiismereti és vallásszabadságot, hiszen alapjogok, melyek szabadságot biztosítanak az embernek, hogy az ég felé fordítsa tekintetét, ahonnan teremtetett” – mondta.

Ferenc pápa Ábrahám prófétában jelölte meg azt a közös személyiséget, akit a judaizmus, a kereszténység és az iszlám ősatyaként tisztel. Ábrahám Istenhez való hűségének köszönhetjük, hogy Isten nem fáradt bele a világba, és nem fordult el tőle, hanem reményt látott benne, mert Ábrahám mindenét feláldozta, még egyetlen fiát is, hogy összehozzon családokat és népeket, és megértesse velük, hogy szükségük van egymásra, mert testvérek – fogalmazott.

Végül a következőket mondta a békéről: „Amint a Mennyország jelzi, az utunk a béke útja. Különösen a viharban fontos, hogy ugyanazon az oldalon evezzünk. Méltatlan, hogy bár mindnyájunkat próbára tesz a járvány és a válság, különösen itt, ahol a konfliktusok olyan sok nyomorúságot okoztak, valaki nagy lelkesen csak saját vállalkozásával törődik. Nem lesz béke amíg nem osztozunk egymással és nem fogadjuk el egymást. Nincs béke igazságosság nélkül, amely mindenki számára biztosítja a méltányosságot és az előmenetelt, kezdve a leggyengébbel. Nem lesz béke anélkül, hogy a nép ne nyújtana kezet más népeknek. Addig nem lesz béke, amíg uralkodik az ők meg mi szellem. Addig nem lesz béke, amíg a szövetségek valakivel szemben állnak, mert az egyik szövetség a másik ellen csak növeli a megosztottságot. A békéhez nem győztesek vagy vesztesek kellenek, hanem testvérek, akik a múltbeli félreértések és sebek ellenére felülkerekednek a konfliktusokon, és az egység útján járnak. Imádkozzunk az egész Közel-Keletért, különös tekintettel a közeli, megkínzott Szíriáért”.

Az egymásnak okozott sebeket csak közösen tudjuk gyógyítani. Közös rendeltetés, hogy az emberiség nagy családja vendégszeretővé és befogadóvá váljék, békében éljen egymással – fejezte be az iraki felekezetek képviselőihez intézett beszédét Ferenc pápa.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását