2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Bepörgött a román gazdaság

Váratlanul jól teljesített a román gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben, amikor a harmadik negyedévhez mérten 5,3 százalékkal gyorsult, így tavaly egész évben a román bruttó hazai termék (GDP) csak 3,9 százalékkal esett vissza, ami jobb a román kormány és elemzők valamennyi korábbi várakozásánál.
2021. február 16. kedd 14:30 - HírExtra

A román országos statisztikai intézet keddi gyorsjelentése szerint éves összevetésben a negyedik negyedévi GDP a nyers adatok szerint 1,5 százalékkal csökkent 2019 negyedik negyedévéhez mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a zsugorodás 1,7 százalék volt a vizsgált időszakban.
    
Éves összevetés szerint 2020 első negyedévében a román gazdaság még 2,4 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint 2019 első negyedévéhez mérten, második negyedévben 10,3 százalékkal esett vissza a koronavírus-járvány által elrendelt szigorú vesztegzár miatt, a harmadik negyedévben 5,7 százalékos csökkenést jegyeztek fel. A szezonális és naptárhatással kiigazított értékek szerint az első negyedévben 2,6 százalékos növekedést jegyeztek fel, majd a másodikban 10,2 százalékos visszaesést, a harmadikban 5,6 százalékos csökkenést az előző év azonos időszakához mérten.
    
Negyedévenkénti összevetés szerint a román GDP a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint tavaly az első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt 2019 utolsó negyedévéhez mérten, majd a második negyedévben 12,2 százalékkal csökkent, míg a harmadik negyedévben 6,1 százalékkal nőtt.
    
A járvány elején a román elemzők akár 7-8 százalékos gazdasági csökkenésre is számítottak 2020 egészére. Az Európai Bizottság a múlt héten közzétett becslésében 5 százalékos román GDP-csökkenést valószínűsített a tavalyi évre. A román kormány január közepén közölte, hogy a tavalyi évre 4,4 százalékos gazdasági csökkenésre számít, így a statisztikai intézet által közölt 3,9 százalékos csökkenés felülmúlja az összes várakozást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását