2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Biden is erőt alkalmaz Kínával

Az Egyesült Államok új elnöke, elődjéhez hasonlóan erőpolitikát folytat Kínával szemben, hogy feltartóztassa növekvő nemzetközi befolyását és világgazdasági előretörését – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.
2021. február 11. csütörtök 11:06 - HírExtra

Biden parancsára az amerikai hadvezetés flottaegységeket vont össze a Dél-Kínai-tengeren: két repülőgép anyahajót, cirkálórakétákat hordozó hajókat és rombolókat, továbbá kb. 120 harci repülőgépet. Amikor a haderő a helyszínre érkezett, Joe Biden telefonon felhívta Hszi Csin-ping kínai elnököt, és tudatta vele, hogy Washington elsődlegesnek tartja az „Indiai-Csendes-óceáni térség szabadságát és nyitottságát”, melyet - szerinte - Kína veszélyeztet. Azt is közölte a Kínai Népköztársaság elnökével, hogy mélyen aggasztja Peking Hongkongban és a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen folytatott „kényszerítő és tisztességtelen gyakorlata”.

Hszi Csin-ping válaszában felhívta Biden figyelmét, hogy a konfrontáció katasztrofális következményekkel járhat mindkét országra nézve, ezért célszerű volna elkerülni, és inkább arra kellene irányt venni, hogy párbeszéddel tisztázzák a nézeteltéréseket, és helyreállítsák azokat a mechanizmusokat, amelyek révén elkerülhetik a félreértésre módot adó konfliktus-helyzeteket. Óvatosságra intette Bident a kínai belügyekbe történő beavatkozás dolgában is. Közölte vele, hogy nemcsak Hongkong és Hszincsiang, hanem Tajvan is a kínai szuverenitás és területi integritás alá tartozó ügy.

Biden megválasztása óta először beszélt egymással telefonon az amerikai és a kínai elnök – jegyezte meg a Békekör tudósítója, aki emlékeztetett arra, hogy Biden „orrgyilkosnak” nevezte Hszi Csin-pinget választási kampányában, jóllehet a kínai elnök még az előtt gratulált neki győzelméhez, mielőtt hivatalosan is kihirdették volna az amerikai nagyválasztók döntését.

Amerikai kormánykörökből származó értesülések szerint Biden adminisztrációja is folytatni akarja Donald Trump Kínával szemben elrendelt kereskedelmi háborúját, nem akarja leépíteni a vámokat, és még erősebb szankciókat akar foganatosítani annak érdekében, hogy megakadályozza Kína gazdasági fejlődését. A Békekör tudósítója szerint az amerikai politika szemben áll a nemzetközi szabad kereskedelemmel, és a Kereskedelmi Világszövetség (WTO) normáival. Biden köreiben úgy vélik, az elnök „nyomás alatt akarja tartani Kínát, el akarja szigetelni és meg akarja büntetni”.

„Nincs változás Amerika Kína-politikájában” – összegezte a tényeket az AP amerikai hírügynökség.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását