2024. április 24. - György
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A jachtoztató milliárdos újabb zsíros falathoz jut

A miniszterelnököt luxusgépen reptető Garancsi István és az Orbán Viktor barátjaként is ismert Mészáros Lőrinc után újabb NER-es multimilliárdos, Szíjj László cége kapott sokmilliárdos munkát a Debrecenben létesülő BMW-gyár fejlesztésével összefüggésben - írja a 24.hu.
2021. január 26. kedd 14:04 - HírExtra

 A negyedik leggazdagabb magyar vállalkozó leginkább Szijjártó Péter külügyminiszter jachtoztatása miatt közismert. Cége, a Duna Aszfalt Zrt. nettó 8,6 milliárd forintért végzi el a Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó önkormányzati utak útépítési, csapadékvíz elvezetési, valamint szennyvíz- és vízvezeték építési munkáinak első ütemét az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer dokumentumai szerint. A BMW-gyár itt, a Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben épül fel.

Szijjártó Péter külügyminiszter 2018 júliusában jelentette be, hogy a BMW gyárat épít a Debrecen melletti 400 hektáros területen. A beruházás értéke meghaladja az egymilliárd eurót és a német autógyártó ezer új munkahelyet teremt. Hamarosan napvilágra került, hogy a magyar kormány 12,3 milliárd forint támogatást ad a multinacionális vállalatnak, Szijjártó érvelése szerint azonban ez a pénz megtérül, ráadásul a BMW-gyárhoz számos infrastrukturális fejlesztés is kapcsolódik.

Az csak később derült ki, hogy ennél nagyságrenddel nagyobb pénzekkel vesz részt az új gyár fejlesztéséhez kapcsolódó beruházásokban a debreceni önkormányzat és a magyar állam. A debreceni önkormányzat 44 milliárd forint hitelt vett fel földvásárlásra és az infrastruktúra kialakítására, amihez egyébként a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központnak helyet adó épületet ajánlotta fel fedezetként. A kormány ennél is többel szállt be: 2018 végén több, mint 135 milliárd forintot hagyott jóvá a debreceni BMW-gyár területéhez kapcsolódó út-, vasút- és infrastruktúra építésre, majd néhány hónappal később újabb közel 23,5 milliárd forintot csoportosítottak át.

A közbeszerzési eljárások eredményhirdetéseiből pedig lassan már az is körvonalazódik, hogy kivitelezői oldalon kik a haszonhúzói a százmilliárdos közpénzből finanszírozott fejlesztésnek:

- 22 milliárd forintért Garancsi István cégére, a Market Zrt.-re bízták a Gazdasági Övezet bel- és csapadékvíz elvezetéséhez szükséges földmunkákat, illetve az engedélyeztetési eljárást.

- Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos 54 milliárdért épít vasutat a BMW-gyárhoz.

A mostani nyertes, a Duna Aszfalt Zrt. számos nagy állami megrendeléssel büszkélkedhet és ebben nem is várható nagy változás a közeljövőben: például a Magyar Közút 2024-ig – tehát bőven a választások utánig – biztosíthat munkát Szíjj László cégének, amely egyébként 2019-ben, egyetlen év alatt 24 milliárd forint nyereséget termelt.

Forrás: 24.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását