2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Így kapnak olimpiai kvótát a táncosaink

Zsámboki Marcell, a Magyar TáncSport Szakszövetség (MTáSZ) elnöke szerint a 2024-es párizsi olimpián bemutatkozó breaktánc művelői az MTáSZ-en keresztül szerezhetnek kvótát a játékokra. Az MTáSZ szeretne a sportágban ötkarikás kvalifikációs Európa- vagy világbajnokságot rendezni.
2021. január 25. hétfő 15:31 - HírExtra

"A sporttörvény pontosan körülírja és meghatározza azon törvényi feltételeket, amelyek mentén levezethető, hogy a tánc mint sportág területén belül is csak egy szakszövetség működhet, ez pedig a Magyar TáncSport Szakszövetség (MTáSZ). Bármely olyan egyesület, sportvállalkozás, vagy utánpótlás neveléssel foglalkozó szervezet, melynek alaptevékenysége a táncsport működtetése, valamint versenyrendszerében való részvétel, kérheti felvételét tagszervezeteink közé.

Így nyitott az út mindenki számára, hogy a Nemzetközi Táncsport Szövetség (WDFS) alá tartozó táncstílusokban, szakágakban az MTáSZ mint ernyőszervezet és mint - többek között - a hazai táncsport versenyrendszerének működtetéséért felelős szakszövetség keretein belül akár kvalifikációt szerezhessen" - nyilatkozott az elnök az MTI-nek.    
    
Zsámboki Marcell jelezte, a közelmúltban megalakult Magyar Breaktánc Szövetség szervezeti típusa egyesület.
    
"Ezzel szemben a Magyar TáncSport Szakszövetség szervezeti típusa nem más, mint országos sportági szakszövetség. Itt van tehát az a különbség, melyre a már említett sporttörvény is nagyon szigorú szabályozást ír elő. A WDSF egyetlen nemzeti szövetséget ismer el országonként, mely a hazai szabályozás szerint is mi vagyunk. Természetesen a Magyar Breaktánc Szövetség is kapcsolódhat mint tagszervezet a szakmai munkánkhoz, így az ő táncosaik is kvalifikációt szerezhetnek, de kizárólag a mi és a WDSF versenyrendszerén keresztül akár a 2022-es birminghami világjátékokra, a 2021-es budapesti World Urban Games-re, a 2024-es párizsi nyári olimpiai játékokra, vagy a 2026-os dakari ifjúsági olimpiára" - tette hozzá. 

Kiemelte, az MTáSZ elnöksége 2020. január 1-vel létrehozta a versenytánc szakágon belül a művészi táncok, színpadi táncok, folklór, karibi táncok és smooth táncok szakterületét, továbbá az akrobatikus rock and roll szakágon belül a break szakterületet, az utcai táncok, valamint a disco és akrobatikus-disco szakágakat, egyben megteremtette ezen szakterületekhez történő csatlakozás feltételeit is.
    
"Világosan látjuk, és ezt a sporttért felelős államtitkárság, a Nemzeti Versenysport Szövetség, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság is megerősíti, hogy az MTáSZ az egyetlen partner a WDSF, a NOB, valamint a GAISF (Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége) felé, mely a táncsport valamennyi szabályozott (szak)területét lefedi" - jelentette ki Zsámboki Marcell.
    
Az olimpiai kvalifikációról elmondta, azt most véglegesítik.
    
"Azt tudjuk, hogy a 2022-es világjátékok, a 2021-es World Urban Games, valamint a kontinens és világbajnokságok rendszere és eredményei, továbbá egy Grand Slam-széria elindítása adja majd a 16 fiú és 16 lány versenyző kijutását az olimpiára. Határozott törekvésünk, hogy a 2019-ben óriási sikerrel megrendezett budapesti World Urban Games, mely remélhetőleg ismét Magyarországon lesz, továbbá egy olimpiai kvalifikációs 2022-2023-as break Európa- vagy világbajnokság rendezési jogát Magyarországra tudjuk hozni" - mondta az MTáSZ elnöke.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását