2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Stagnál a fertőzöttség

Meghalt 98, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1311 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.
2021. január 22. péntek 08:58 - HírExtra

A kormányzati portálon azt írták: 356 973-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 11 811-re emelkedett, a gyógyultak száma 237 362.
    
Az aktív fertőzöttek száma 107 800-ra csökkent. Kórházban 3959 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 274-en vannak lélegeztetőgépen.
    
Hatósági házi karanténban 19 908-an vannak, a mintavételek száma 3 018 389-re nőtt.
    
Kiemelték: Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le különböző gyártóknál - Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac - több tízmilliárd forint értékben. Ezekből még csak a Pfizer- és a Moderna-vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével.
    
A két gyártótól eddig 165 ezer ember oltására elegendő vakcina érkezett Magyarországra, 5 Pfizer- és 1 Moderna-szállítmány. A következő szállítmány jövő héten érkezik - írták.
    
Hozzátették: eddig 138 983 embert oltottak be, 5815-en már a második oltásukat is megkapták.
    
Megjegyezték: a kormány lassúnak tartja az uniós vakcinabeszerzést és -szállítást. A kormány számításai szerint ha Magyarország csak Brüsszelre hagyatkozik, szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat, a kormány ezért kínai és orosz vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb elkezdődhessen a lakosság tömeges oltása.
    
Magyarországon - ahogy eddig is - csak olyan vakcinák kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatékonyak és biztonságosak - hangsúlyozták.
    
Közölték azt is: az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők. A portálon azt kérik, azok az egészségügyi dolgozók, akik még nem tették meg, mielőbb jelentkezzenek az oltópontokon időpontért. Megkezdődött az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása is, a harmadik körben pedig a 89 év felettiek következnek, akiket a háziorvosok vagy oltócsapatok oltanak majd be akár a saját otthonukban - tudatták.
    
Hozzátették: "a védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni."
    
Kitértek arra is: az általános iskolákban továbbra is érvényben vannak az óvintézkedések és a testhőmérséklet-mérés. Az operatív törzs jelenleg 55 óvodában egy-egy csoportot érintően, 28 óvodában és 16 iskolában az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 92 iskolában egy-két osztályt és 8 iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.
    
"A magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma. Ezért a jelenlegi védelmi intézkedések fenntartása és betartása továbbra is fontos" - emelték ki.
    
Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van.
    
Magán- és családi rendezvények (például születésnap) legfeljebb 10 ember részvételével tarthatók, de a létszámba a 14 év alattiak nem számítanak bele.
    
A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 ezer lakosúnál nagyobb települések egyes közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység közben, valamint parkokban, zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
    
Kiemelten fontosnak nevezték az idősek és a krónikus betegek védelmét. A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van - írták.
    
Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
    
Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben csak az étel elvitele céljából tartózkodhat vendég. A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket fogadhatnak. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.
    
Temetésen legfeljebb 50-en lehetnek. Esküvők lakodalom nélkül tarthatók meg.
   
A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig.
    
A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását