2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Elnökségének első napján Joe Biden 15 rendeletet és direktívát adott ki az elődje által megsértett polgárjogok helyreállításáról, és Amerika visszatéréséről a sokoldalú nemzetközi együttműködési rendszerbe – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.
2021. január 21. csütörtök 09:55 - HírExtra

Első lépésben helyreállította, és a Fehér Ház közvetlen alárendeltségébe helyezte az elődje által felszámolt egészségügyi vezérkart a koronavírus-járvány feltartóztatására. A megelőzés és a gyógyítás koordinálásával megbízott testület a nemzetbiztonsági tanács főigazgatóságaként működik. 

Kilakoltatási moratóriumot rendelt el az Egyesült Államok egész területére, hogy segítséget nyújtson a járvány miatt egzisztenciájukat vesztett embereken, a csődbe jutott vállalatok dolgozóin.
     
Utasította a szövetségi ügynökségeket, hogy a faji egyenlőség gyakorlati érvényesítése érdekében vizsgálják felül a faji egyenlőtlenségnek kedvező politikai intézkedéseket.
     
Parancsot adott a falépítés leállítására az amerikai-mexikói határon. Szabaddá tette a beutazást azokból a muszlim országokból, amelyekből Trump megtiltotta. Rendeletet hozott a gyermekek és a fiatalkorú bevándorlók védelmében, részeként egy szélesebb körű bevándorlási tervnek, amelyet elküldött a kongresszusnak, és amely becslések szerint az Egyesült Államokban jogi státusz nélkül élő 11 millió ember számára nyolcéves utat biztosítana az állampolgárság felé.
     
Azonnali hatállyal visszavonta azt a 2020. évi diszkriminatív népszámlálási rendelkezést, mely lehetővé tette, hogy jogi különbséget tegyenek a letelepedési engedéllyel rendelkezők származása között, és kizárhassák őket a kongresszusi helyek felosztásából az államok között.
  
Utasította a szövetségi alkalmazottakat is, hogy vállaljanak etikai kötelezettséget az igazságügyi minisztérium függetlenségének fenntartására.
       
Visszavonta elődjének direktíváját a hazafias neveléssel foglalkozó bizottság felállításáról.
       
Eskübeszédében Biden tudatta, hogy nem maradhat kormányában, aki nem becsületes és tisztességtudó. „Mindenkit megillet az emberi tisztesség és méltóság, ami nagyon hiányzott az elmúlt négy évben” – mondta.

     
Kinyilvánította szándékát, hogy csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez és az Egészségügyi Világszervezethez (WHO), és visszavonta a Keystone XL olajvezeték jóváhagyását. (Trump megtagadta a klímaegyezmény aláírását, és kilépett a WHO-ból.)
     
Orosz részről pozitívan reagáltak az új amerikai elnök első nemzetközi lépéseire. „Kedvező jeladásnak” nevezték Antony Blinken külügyminiszter bejelentését arról, hogy készek foglalkozni a hadászati fegyverek csökkentéséről (START) szóló, február 5-én lejáró szerződés meghosszabbításával. (Ez a szerződés képezi a nemzetközi béke és biztonság alapját. Trump feltételekhez kötötte a meghosszabbítását.) Mihajl Uljanov, a bécsi nemzetközi szervezetekhez akkreditált orosz nagykövet szerint várható, hogy az USA visszalép az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetébe (UNESCO), és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába is. Különösen fontosnak tartotta, hogy Washington – a jelek szerint - „komoly lépéseket tesz” az Egyesült Államok visszatérésére az Iránnal kötött nemzetközi atom-megállapodásba (JCPOA).

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását